foto: LETA
Ministrs Pūce atzinīgi vērtē Rīgas domes pagaidu administrācijas darbu
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Runā Rīga
2020. gada 7. oktobris, 14:51

Ministrs Pūce atzinīgi vērtē Rīgas domes pagaidu administrācijas darbu

Jauns.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) šodien tikās ar Rīgas domes pagaidu administratoriem, kas vadīja galvaspilsētas pašvaldības darbu vairāk nekā septiņus mēnešus līdz pašvaldības vadību pārņēma jaunievēlētā Rīgas dome. Ministrs ar administratoriem apsprieda viņu darbības laikā Rīgas domē paveikto, uzteica par veiksmīgu un nepārtrauktu pašvaldības funkciju nodrošināšanu rīdziniekiem un pateicās par ieguldīto darbu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Juris Pūce: “Darbs, kas bija jāpaveic administratoriem bija ļoti atbildīgs un valstiski nozīmīgs, turklāt tas sakrita ar laiku, kad sabiedrībai bija jāsaskaras ar Covid-19 raisītajiem ierobežojumiem, kā rezultātā administrācijai bija jāstrādā daudz ilgāk par sākotnēji plānoto. Augsti novērtēju pagaidu administrācijas darbu, kurai krīzes apstākļos izdevās veiksmīgi vadīt galvaspilsētu administratīvi un, kas īpaši nozīmīgi, nodrošināt nepārtrauktu visu pašvaldības pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.”

Rīgas pagaidu administrācija Rīgas domē sāka darbu šī gada  25. februārī un amata pienākumus pildīja līdz 1. oktobrim. Pagaidu administrācijas darbu vadīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas(VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics, kurš pildīja Rīgas domes priekšsēdētājam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Tāpat pagaidu administrācijā strādāja arī Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš un Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs. Pagaidu administrācija pildīja normatīvajos aktos paredzētās vietējās pašvaldības domes funkcijas un nodrošināja pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību.

Saeima šī gada 13.februārī, galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma Rīgas domes atlaišanas likumu, kas paredzēja atlaist Rīgas pašvaldības domi un iecelt pagaidu administrāciju. Rīgas domes atlaišana tika rosināta, jo visā iepriekšējā sasaukuma domes darbības laikā atkritumu apsaimniekošanas jomā vairākkārtīgi un sistemātiski izdarīti pārkāpumi. Par tiem sūdzējās iedzīvotāji, kā arī uz tiem norādījušas valsts institūcijas, tostarp Valsts kontrole, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra, kā arī ministrija.

VARAM norāda, ka gadījumi, kad tiek organizētas jaunas vēlēšanas pēc tam, kad ar Saeimas lēmumu ir atlaista dome, ir notikušas 2003. gadā Rendas pagastā un 2008. gadā Ķekavas pagastā.