foto: Rojs Maizītis
Taisnība uzvarējusi. Sodu par ātrumu Nīderlandē, kamēr auto bija Rīgā, "Zvaigzne ABC" varēs nemaksāt
Laikā, kad fiksēts pārkāpums Nīderlandē, kravas buss stāvēja Rīgā.
112
2020. gada 2. oktobris, 05:08

Taisnība uzvarējusi. Sodu par ātrumu Nīderlandē, kamēr auto bija Rīgā, "Zvaigzne ABC" varēs nemaksāt

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Nīderlandes Centrālais tiesu piedziņas birojs (Centraal Justitieel Incassobureu) atzinis, ka rēķina piesūtīšana Latvijas izdevniecībai "Zvaigzne ABC" ir kļūda.

Jau rakstījām, ka 15. augustā Zānstādas rajona Krommeni pilsētiņā radars it kā fiksējis ātruma pārsniegšanu kravas busam, kas patiesībā atradās Rīgā un nekur nebrauca.

Atsūtītais dokuments par soda naudu bija uzrakstīts labā latviešu valodā, informējot, ka reģistrēts pārkāpums ar transportlīdzekli, kura valsts numura zīme ir KO4031. Norādīta vieta un laiks, un par braukšanu ar 56 kilometriem stundā vietā, kur atļauts 50 kilometru, izdevniecībai būtu jāšķiras no 52 eiro. Minētais birojs ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā un nodarbojas ar visu iespējamo naudas sodu iekasēšanu Nīderlandē un visā Eiropas Savienības teritorijā.

foto: Rojs Maizītis
No Nīderlandes Tieslietu ministrijas naudas sodu piedziņas biroja saņemtais protokols uzrakstīts labā latviešu valodā.

Nebija gan pievienota radara uzņemtā fotogrāfija pārkāpuma brīdī, kā tas parasti šādos gadījumos notiek. "Zvaigzne ABC" transportlīdzekļi ir aprīkoti ar GPS datiem, kas ļauj pierādīt, kur auto patiesībā bijis.

Izdevniecība sodu apstrīdēja, pastāvēja arī aizdomas, ka tā var būt krāpšana. “Protams, summa nav liela, taču tik vienkārši mēs maksāt netaisāmies,” "Kas Jauns Avīzei" pauda "Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka.

foto: Rojs Maizītis
“Protams, summa nav liela, taču tik vienkārši mēs maksāt netaisāmies,” saka Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka.

Visticamāk, tā tomēr bijusi tehniska kļūme, kas arī apstiprinājies. Izdevniecība no Nīderlandes saņēmusi vēstuli, ka sods tomēr nav jāmaksā, bet, ja tas izdarīts, naudu atdos dažu nedēļu laikā. Vēstule ir ļoti lakoniska, nav ne atvainošanās par sagādātajām neērtībām, ne skaidrojuma, kā tas varēja gadīties. Kilbloka neslēpj, ka patiesības noskaidrošanā bija jāiegulda laiks un materiālie resursi, taču taisnības uzvara bijusi svarīgāka.

foto: Rojs Maizītis
Visi izdevniecības auto ir aprīkoti ar GPS raidītājiem, to pārvietošanās jebkurā diennakts laikā tiek fiksēta, rāda uzņēmuma administratīvais direktors Elmārs Lācis.