foto: LETA
Covid-19 skarto izglītības iestāžu skaits pieaudzis līdz 23; Kuldīgā vienu skolu pat varētu slēgt
Sabiedrība
2020. gada 30. septembris, 20:29

Covid-19 skarto izglītības iestāžu skaits pieaudzis līdz 23; Kuldīgā vienu skolu pat varētu slēgt

Jauns.lv / LETA

Epidemiologi turpina iegūt jaunu informāciju par inficēšanās ar Covid-19 gadījumiem, kas saistīti ar izglītības iestādēm, un patlaban vīruss skāris vismaz 23 izglītības iestādes, preses konferencē trešdien sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja, ka saslimšana ar Covid-19 ir konstatēta kopumā 17 izglītības iestādēs. Tādējādi secināms, ka kopš otrdienas Covid-19 skarto izglītības iestāžu sarakstā nākušas klāt vēl vismaz sešas iestādes.

Epidemiologs klāstīja, ka minēto 23 izglītības iestāžu vidū ir 16 skolas, četri bērnudārzi un trīs augstskolas.

Turklāt kopumā inficēšanās ir apstiprināta vismaz 34 bērniem un 15 pieaugušajiem, kuri strādā šajās iestādēs, atklāja SPKC eksperts.

"Pārsvarā šie gadījumi ir ievesti no ģimenēm, kur bērni inficējas," stāstīja Perevoščikovs, piebilstot, ka, diemžēl, ir arī vismaz trīs izglītības iestādes, kur notiek lokāla transmisija.

Kopumā skarto iestāžu daudzums ir relatīvi mazs, turklāt, pēc epidemiologa paustā, pašreizējie epidemioloģiskās drošības pasākumi strādā. Tomēr Perevoščikovs mudināja saudzīgi attiekties pret mācību procesu klātienē, norādot, ka iespējami jāturpina mācības klātienē.

Kuldīgā vienu skolu varētu nākties slēgt

Daudzo Covid-19 slimnieku kontaktpersonu dēļ Kuldīgā var nākties slēgt veselu skolu, trešdien valdības sēdē norādīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV).

Viņa skaidroja, ka patlaban vecāki, kuru bērni ir Covid-19 slimnieku kontaktpersonas, saņem darbnespējas lapas, bet viņai radies jautājums par tiem vecākiem, kuriem skolas slēgšanas gadījumā būtu jāpaliek mājās ar bērniem, kuri nav kontaktpersonas.

Bērziņa uzsvēra, ka pašvaldība darīs visu iespējamo, lai to nepieļautu, tomēr  var veidoties situācija, ka izglītības iestāde vairs nevar darboties, jo ļoti daudziem skolotājiem ir noteikta karantīna. "Runa ir tieši par vienu internātskolu, kur situācija ir vēl sarežģītāka, jo bērni ir ar speciālām vajadzībām," viņa stāstīja.

Bērziņa norādīja, ka pašvaldībā situācija mainās ļoti strauji un kontaktpersonu skaits aug.

Viņa vaicāja, vai Kuldīgas un Daugavpils gadījumā šajā jautājumā varētu pieļaut kādu izņēmumu.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzina, ka šodien šo jautājumu atrisināt nevarēs, bet solīja ceturtdien konsultēties ar Labklājības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju. "Man gan ir grūti iedomāties, ka mēs varētu tiktāl paplašināt darbnespējas lapu izpratni un ar to segt arī slimības apdrošināšanai pilnīgi neraksturīgu situāciju," viņa teica. Ministres ieskatā, drīzāk būtu jādomā par mācību attālinātu organizāciju.

"Es saprotu, ka tas neatrisina vecāku ierobežojumus būt ekonomiski aktīviem, bet man nešķiet iespējams risinājums caur slimības apdrošināšanu," atzina Viņķele, piebilstot, ka šī situācija ne ar ko daudz neatšķiras no pavasara, kad šādus gadījumus nekompensēja.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) aicināja abu pilsētu mācību iestāžu direktorus sazināties ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai pārrunātu jautājumus par mācību procesu Covid-19 skartajās pilsētās. Šuplinska ir pārliecināta, ka gadījumā, ja kādas skolas skolotāji atrodas karantīnā, mazāko klašu mācību procesā ir iespējams nodrošināt attālinātās mācības, kooperējoties ar citu skolu skolotājiem.

Vēlāk Bērziņa uzsvēra, ka pašvaldība ir gatava ieviest trešdien valdības noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja valdība šodien nebūtu pieņēmusi grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", tad rīt pašvaldībā būtu sasaukta ārkārtas domes sēde, kurā pieņemtu ierobežojumus, lai mazinātu Covid-19 izplatību. Ierobežojumi attiecas galvenokārt uz pašvaldības iestāžu darbību, piebilda Bērziņa.

Viņa norādīja, ka situācija ar Covid-19 saslimušajiem un viņu kontaktpersonām strauji mainās.

Līdz šodienai mājas karantīnā bija astoņas klases divās Kuldīgas skolās un divu grupiņu bērni divos Kuldīgas bērnudārzos, bet no rītdienas arī vairāki Viduskurzemes pamatskolas - attīstības centra skolēni.

"Mūsu izglītības iestādes ir gatavas pārtraukt interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguvi, tai skaitā treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi klātienē. Arī amatierkolektīvi jau šodien pārtrauca klātienes nodarbības un darbosies attālināti," sacīja Bērziņa.

Runājot par ierobežojumiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbībai, priekšsēdētāja atzina, ka tūrisma aktīvā sezona ir beigusies un tagad kafejnīcām darba laiks varētu būt optimāls, tāpat arī vietu skaits pie galdiņiem nesagādāšot papildu apgrūtinājumus.

Priekšsēdētāja situāciju pilsētā raksturoja, kā mierīgu. "Iedzīvotāji aktīvi šajās dienās izmantoja Covid-19 siekalu testus. Patlaban nav sūdzību, ka cilvēki, kuri atrodas karantīnā pārkāptu viņiem noteiktos ierobežojumus. Izmantosim visus iespējamos kanālus, lai iedzīvotājus informētu par valdības noteiktajiem ierobežojumiem līdz 14.oktobrim un gādāsim, lai katrs arī to apzinīgi ievēro," solīja priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 95 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu skaits, liecina SPKC apkopotie dati.

SPKC rīcībā esošā informācija liecina, ka 63 saslimušie inficējušies no iepriekš zināmiem infekcijas avotiem, četri inficējušies ārzemēs - Ukrainā, Krievijā un Austrijā, bet par 28 personām tiek precizēti inficēšanās apstākļi un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Aizvadītajā diennaktī veikts 4271 Covid-19 tests, kas ir līdz šim lielākais veikto pārbaužu apjoms. Kopš Covid-19 parādīšanās valstī veikti kopumā 320 018 izmeklējumi.

Patlaban Latvijā aktīvi ir 480 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi. Kopumā inficēšanās ar Covid-19 apstiprināta 1824 personām, savukārt 1307 saslimušie ir izveseļojušies. Latvijā mirušas 37 personas, kam bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19.

Iepriekš augstākais Covid-19 gadījumu skaits tika atklāts 1.aprīlī, kad valstī diennakts laikā tika reģistrēti 48 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.