foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Kā viens foto no Rīgas domes satricināja internetu
“Bērni iemāca prioritizēt lietas. Saprast, kam vajag veltīt laiku, un kam nē [...]," komentējot cilvēku reakciju sociālajos tīklos, pauž domes deputāte.
Sabiedrība
2020. gada 26. septembris, 07:44

Kā viens foto no Rīgas domes satricināja internetu

Jauns.lv

Sociālajos tīklos plašu diskusiju uzsācis un mediju uzmanību izpelnījies kāds šķietami ikdienišķs solis no jaunievēlētās Rīgas domes deputātes Mairitas Lūses (Attīstībai/Par!, “Progresīvie”). Viņa, dodoties uz Rīgas domes sēžu zāli, līdzi paņēma savu mazuli ratiņos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Vakar uz 3 stundām iegāju Rīgas domes sēžu zālē. Man nebija ne jābalso, ne jārunā, tikai jāklausās. Paņēmu līdzi meitu. Plāns B: ja meita raudās, iešu ārā. Rita Eva Našeniece (JV) nofotografēja un ielika internetā. No komentētājiem uzzināju, ka vēlos ierīkot Rīgas domē dzemdību nodaļu un atcelt BKA [bērna kopšanas atvaļinājumu],” sociālajā tīklā “Instagram” raksta Mairita Lūse.

“Netaisnošos. Jaunajiem vecākiem, īpaši mātēm, jau tā nākas daudz taisnoties, lai arī kā viņas izvēlētos audzināt savus bērnus. Jaunās māmiņas drīkst gan strādāt, gan nestrādāt. Ja zīdainis ir nemierīgs un traucē, tad viņš ir no darba telpas jāved prom. Vai vienmēr darbu un bērnu var viegli apvienot? Nē. Vai tas ir iemesls kritizēt jaunās māmiņas, kas izvēlas strādāt? Nē,” turpina Rīgas pašvaldības deputāte.

View this post on Instagram

Vakar uz 3 stundām iegāju Rīgas domes sēžu zālē. Man nebija ne jābalso, ne jārunā, tikai jāklausās. Paņēmu līdzi meitu. Plāns B: ja meita raudās, iešu ārā. @rnaseniece nofotgrāfēja un ielika internetā. No komentētājiem uzzināju, ka vēlos ierīkot Rīgas domē dzemdību nodaļu un atcelt BKA. Netaisnošos. Jaunajiem vecākiem, īpaši mātēm, jau tā nākas daudz taisnoties, lai arī kā viņas izvēlētos audzināt savus bērnus. Jaunās māmiņas drīkst gan strādāt, gan nestrādāt. Ja zīdainis ir nemierīgs un traucē, tad viņš ir no darba telpas jāved prom. Vai vienmēr darbu un bērnu var viegli apvienot? Nē. Vai tas ir iemesls kritizēt jaunās māmiņas, kas izvēlas strādāt? Nē. Vai, ja man nebūtu bērna, es varētu uzrakstīt krietni garāku tekstu un atbildēt visiem jaukajiem un nejaukajiem komentāriem? Droši vien, bet vai tas tiešām ir nepieciešams? Bērni iemāca prioritizēt lietas. Saprast, kam vajag veltīt laiku, un kam nē. Tā vietā, kamēr meita gulēja, izlasīju Latvijas pozīciju Par Eiropas 2030.gada klimata politikas ieceru kāpināšanu. Manai meitai ir 8 mēneši. Pēc gada viņa ies dārziņā. Mans darbs domē beigsies pēc gandrīz pieciem gadiem. Cik vecam jābūt bērnam, lai māte varētu iesaistīties politikā? 2? 5? 18? Cik vēlēšanu iekritīs attiecīgajā periodā? Vai vīrietis saņemtu šādus komentārus, vai arī tiktu vainotu māte, kas nepieskata savu bērnu? 🤱🤱🤱 Politiķes- jaunās māmiņas, kas ir spējušas apvienot karjeru ar mātes lomu, neanalizējot viņu politisko piederību un viedokļus: Jo Swinson, Lielbritānija Stella Judith Creasy, Lielbritānija Larissa Waters, Austrālija Sanna Mirella Marin, Somija Licia Ronziulli, Itālija Jacinda Arden, Jaunzēlande Jytte Guteland, Zviedrija Carolina Bescansa, Spānija @antonina.nenaseva un @vanseliina 😉

A post shared by Mairita Luse (@mairitaluse) on

Kamēr meita gulēja, deputāte lasīja

Sava ieraksta turpinājumā Mairita Lūse norāda, ka uz komentāriem, gan jaukajiem, gan nejaukajiem, varētu plašāk atbildēt, ja viņai nebūtu jāpilda mātes pienākums.

“Bērni iemāca prioritizēt lietas. Saprast, kam vajag veltīt laiku, un kam nē. Tā vietā, kamēr meita gulēja, izlasīju Latvijas pozīciju Par Eiropas 2030. gada klimata politikas ieceru kāpināšanu,” par domes sēžu zālē pavadītajām stundām stāsta deputāte.

“Manai meitai ir 8 mēneši. Pēc gada viņa ies dārziņā. Mans darbs domē beigsies pēc gandrīz pieciem gadiem. Cik vecam jābūt bērnam, lai māte varētu iesaistīties politikā? 2? 5? 18? Cik vēlēšanu iekritīs attiecīgajā periodā? Vai vīrietis saņemtu šādus komentārus, vai arī tiktu vainotu māte, kas nepieskata savu bērnu?” viņa piebilst, beigās uzskaitot vairākas sievietes gan Latvijas, gan ārvalstu politikā, kurām esot izdevies savienot karjeru ar mātes lomu.

Vecāku un darbadevēja jautājums

Nesen ievēlētās Rīgas domes deputātes soli ļaudis sociālajos tīklos gan kritizē, gan atbalsta.

Sabiedrisko attiecību speciāliste, publiciste un feministe Linda Curika, komentējot diskusiju par zīdaini domes telpās , Jauns.lv pauda, ka atbildes uz jautājumiem “Vai mazuli drīkst ņemt līdzi uz darbu?” un “Vai bērns drīkst atrasties darba vietā?” var sniegt tikai pats vecāks un viņa darbadevējs.

“PSRS laikā bija pieņemami atstāt mazuļus uz dažām stundām vienus mājās, kamēr vecāki strādā vai ir aizgājuši uz veikalu. Pastāvēja arī diennakts dārziņi. Daudziem, kas ir dzīvojuši cauri šim laikam, atstājuši bērnus vai nu vienus vai pie draugiem, paziņām, diennakts dārziņos, šķiet neticami, ka šodien kāds var atļauties darīt citādāk – tā, kā ir ērtāk un labāk gan bērnam, gan vecākam, gan arī darba devējam. Tas, iespējams, viņiem pašiem liek justies sliktāk par to, kādi vecāki viņi bijuši, jo pieļauju, ka neviens mūsdienās vairs nešaubās, ka diennakts dārziņš bērnam ir traumējoša pieredze. Nereti cilvēkiem, kas izgājuši cauri dzīves grūtībām, šķiet, ka katrs, kam dzīvē ir vieglāk, to nav pelnījis, viņi izjūt dusmas,” pauž Curika.

Covid-19 laikā gūtās mācības par darbu

“Vai darba devēja un valsts sociālā budžeta interesēs ir tas, ka darbinieks ar slimu bērnu nevis strādā no mājām, bet gan ir uz slimības lapas? Covid-19 ir pierādījis, ka bērni, tai skaitā mazuļi, nav šķērslis ne tikai strādāšanai no mājām, bet arī dalībai konferencēs un komentāru sniegšanai medijiem. Tomēr, protams, tas ir arī izaicinājums. Mums ir jāpaļaujas uz to, ka vecāki paši zina, kad bērnam ir vieta darbavietā, un kad – nav. Galu galā, jau bērnudārza laikā vecākus aicina iepazīstināt ar savu darbavietu, skolas laikā notiek Ēnu dienas un kopumā mūsdienu sabiedrībā ir vēlme bērnus iepazīstināt ar pēc iespējas dažādākām profesijām un dzīves pieredzēm,” piebilst Curika.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņa arī norāda, ka darba tirgū parādās arvien jauni uzņēmumi, kas dod iespēju vecākiem gan strādāt, gan rūpēties par bērniem: “Piemēram, Finanšu un Labklājības ministrijās, kā arī universitātēs ir speciālas bērnistabas, kur ārkārtējā gadījumā var palikt bērns (saslimst aukle, skolēnu brīvlaiks sākumskolas skolēniem, u.tml.) un paralēli tam ir iespēja pildīt savus pienākumus, nesatraucoties par bērna drošību.”

Par mātēm un karjeru

“Viens no iemesliem, kādēļ daudzas sievietes izvēlas neveidot karjeru, ir bērni. Vēl joprojām viņas uzņemas lielāko daļu rūpju par mājsaimniecību un bērniem. Katrs bērns, ko viņas rada, nozīmē ienākumu kritumu. Mēs vēlamies, lai cilvēki strādātu un maksātu nodokļus. Mēs vēlamies, lai sievietes radītu bērnus. Mēs vēlamies, lai viņi izaug drošā vidē, kur viņiem ir pieticis vecāku uzmanības. Šīs trīs lietas nebūs sasniedzamas, ja tajā pašā laikā kaunināsim māmiņas, kas ar zīdaini ierodas darba vietā. Gribētos, lai tikpat lielus skandālus un sašutumu rada nesaimnieciskas rīcības gadījumi Rīgas domē – vai tiešām bērnu ratiņi sēžu telpā ir aktuālākais, par ko satraukties? Tā kā tiem, kas kritizē šo situāciju un to noved līdz absurdam, piedāvājot Rīgas domes sēžu zālē rīkot arī dzemdības, es vēlos palūgt atcerēties savu bērnību. Vai tiešām viņi nekad nav bijuši vecāku darba vietā?” pauž Curika.