foto: Publicitātes foto
Rīt gaidāms Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls
Tava izglītība
2020. gada 25. septembris, 15:36

Rīt gaidāms Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls

Jauns.lv

Rīt, 26. septembrī, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē sāksies Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls.

LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP), bibliotēkām un skolām visā Latvijā jau no 2017. gada septembra aicina bērnus piedalīties spraigā lasīšanas sacensībā.

Lai cik sarežģīts ir bijis aizvadītais mācību laiks un tas nav kļuvis daudz vieglāks, arī uzsākot jauno mācību gadu, daudzi tūkstoši 5. un 6. klašu skolēni ir entuziasma pilni lasīt skaļi tā, lai tas aizrautu ikvienu klausītāju.

Aizvadītajā mācību gadā sacensības dalībnieku skaits pieaudzis līdz vienpadsmit tūkstošiem. Vispirms sacensības notiek klasē, tad skolā vai bibliotēkā, reģionā un noslēgumā valsts finālā. Rīgā ieradīsies 30 reģionālie lasīšanas čempioni, klātienē viņus šogad atbalstīs ierobežots līdzjutēju skaits - 4, bet video tiešraidē LNB mājaslapā sacensības varēs vērot neierobežots interesentu skaits.

Darbi izvēlēti, sākot no klasikas, piemēram, Džanni Rodari “Pasakas pa telefonu”, Otfrīds Preislers “Mazā raganiņa”, Viks “Sarežģītais zvirbulēns”, Imants Ziedonis “Brūnā pasaka”, līdz visur pasaulē iemīļotām grāmatām – Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata”, Džoanna K. Roulinga “Harijs Poters un Filozofu akmens”, Deivids Valjamss “Gangsteromīte” un “Sliktais tētis”, Andžela Naneti “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, kā arī latviešu mūsdienu autoru darbus – Pauls Bankovskis “Kur pazuda saimnieks”, Daina Ozoliņa “Izglābt vasaras brīvlaiku” un “Atmaskot direktori”, Dzintars Tilaks “Labo blēņu vasara”, Guntis Berelis “Agnese un Tumsas Valdnieks” un citas. Galvenais sacensību kritērijs – izrādīt cieņu bērnu izvēlei, veicināt lasītprieku un pozitīvas emocijas.

Sacensību vērtēs pieredzējusi žūrija – Egita Puķīte, apgāda Zvaigzne ABC projekta “Lasīšanas stafete” vadītāja; rakstniece Agnese Vanaga; grupas My Radiant You mūziķi Ilze un Jānis Driksnas; Dace Dalbiņa – Latviešu valodas aģentūras direktora vietniece un rakstnieks Arno Jundze.