foto: ZUMAPRESS.com
Kādēļ Latvijā saslimst mazāk nekā Lietuvā?
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2020. gada 26. septembris, 08:02

Kādēļ Latvijā saslimst mazāk nekā Lietuvā?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kopā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) runā par to, kādēļ Latvijā Covid-19 izplatās mazāk nekā Baltijas valstīs, skaidro, kas padara cilvēku par kāda inficētā kontaktpersonu un atbild uz citiem būtiskiem jautājumiem.

Igaunijā 23. septembrī Covid-19 saslimšana tika atklāta 44 cilvēkiem, bet tikmēr Lietuvā – 138, kas, ja runājam par vienas dienas laikā identificēto Covid-19 gadījumu skaitu, ir šīs pandēmijas rekords mūsu dienvidu kaimiņvalstī. 

Tikmēr Latvijā situācija ir salīdzinoši labāka – saslimušo skaits pēdējā mēneša laikā svārstās no dažiem līdz padsmit gadījumiem. Vien 21. septembrī, kad 19 saslimšanas gadījumi vien tika konstatēti uzņēmumā SIA “Forevers”, kopējais tās dienas Covid-19 gadījumu skaits sasniedza 34, savukārt ceturtdien, 24. septembrī, pozitīvs Covid-19 tests bijis 31 cilvēkam, no tiem 17 gadījumi bija reģistrēti uzņēmumā "Kuldīgas tekstils".

Atšķirīgo situāciju valstīs esot grūti paskaidrot

Kā telefonsarunā ar Jauns.lv pauda SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja, speciālisti nevar sniegt vienkāršu izskaidrojumu tam, kādēļ Latvijā ilgu laiku saglabājas mazāks dienā inficēto skaits nekā pārējās Baltijas valstīs.

“Tendences tomēr liecina, ka Covid-19 saslimšanu skaits manāmi pieaug gan Baltijā, gan Eiropas Savienībā (ES), gan arī pasaulē, kopumā. Ja runājam par atšķirīgo situāciju Baltijas valstīs, jāpiebilst, ka vienkārša izskaidrojuma tam nav. Saslimšanu skaitu ietekmē visdažādākie faktori, lielākas un mazākas atšķirības Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pieejā ierobežojumu noteikšanā. Vēl ir atšķirības saistībā ar dažādu pasākumu norisi, vidi uzņēmumos un citās vietās, kuras paredz cilvēku pulcēšanos un kuras mēdz kļūt par Covid-19 uzliesmojumu punktiem,” skaidroja Arāja.

Latvijā “ievestie” gadījumi ir 30% no kopējā skaita

SPKC pārstāve atklāja, ka šobrīd Latvijā Covid-19 saslimstība ir aptuveni piecas reizes zemāka nekā Igaunijā un aptuveni četras reizes zemāka nekā Lietuvā.

Latvija izceļas arī ar salīdzinoši augstu Covid-19 testu apjomu, no kuriem kopumā, kā informēja Arāja, tikai 0,3% esot pozitīvi (tiek konstatēta inficēšanās).

“Neskatoties uz to, ka skaitļi Latvijā atšķiras no pārējām Baltijas valstīm, mēs īsti nevaram teikt, ka kaut ko darām labāk, vai ka Lietuvā, Igaunijā kaut kas tiek darīts nepareizāk. Tās ir trīs pietiekami atšķirīgas situācijas,” skaidroja SPKC pārstāve, norādot, ka bieži vien kaimiņvalstīs augstais dienā konstatēto saslimšanu skaits, tāpat kā Latvijā, mēdz būt saistīts ar uzliesmojumiem dažādos uzņēmumos un citviet.

SPKC pārstāve Arāja arī piebilda, ka Latvijā Covid-19 transmisija joprojām tiek kontrolēta un inficēšanās “trolejbusos, veikalos” un līdzīgās vietās nenotiekot.

Savukārt no ārvalstīm nepastarpināti “ievestie” gadījumi, kuri pēcāk kļūst par kontaktpersonu inficēšanās iemesliem, sastāda ap 30% no kopējā identificēto saslimšanas gadījumu skaita.

Kas padara par Covid-19 inficētā kontaktpersonu?

SPKC pārstāve skaidroja, ka šobrīd par atklāta Covid-19 saslimšanas gadījuma kontaktpersonām tiek uzskatīti cilvēki, kuri inficētajam ir pietuvojušies tuvāk par diviem metriem un aptuveni šādā tuvumā ir pavadījuši vismaz 15 minūtes.

foto: NVD arhīvs
NVD dati par Covid-19 testu veikšanu jūlījā un augustā.

Savukārt, runājot par pašreizējo Covid-19 testu veikšanas statistiku un paradumiem NVD Jauns.lv informēja, ka teju pusi no testiem veic personas, kuras piesakās pēc savas iniciatīvas.

Jūlijā šādi testi bija 43,45% no kopējā veikto analīžu skaita, bet augustā – 45,36%.

Augustā audzis arī kopumā veikto testu skaits – 51 458, salīdzinājumā ar jūliju, kad tika veikti 47 446 testi. Dati par septembri (tostarp informācija par testēšanos izglītības iestāžu darbinieku un izglītojamo vidū) NVD pagaidām nebija pieejami.

Vēl nav zināmi uzliesmojuma iemesli uzņēmumā “Forevers”

SPKC pārstāve telefonsarunā ar Jauns.lv apstiprināja, ka pagaidām nav noskaidroti Covid-19 izplatīšanās iemesli Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA “Forevers”, kur, kā iepriekš tika ziņots, 23. septembrī konstatēja 19 inficējušos.

“Jāsaprot, ka ne vienmēr ir iespējams inficēšanās avotu noteikt vienas nedēļas laikā. Visu iespējamo versiju pārbaudīšanai ir nepieciešams laiks. Šobrīd saistībā ar SIA “Forevers” jābilst, ka pagaidām nav izvirzīta viena galvenā versija, kas izskaidrotu Covid-19 saslimšanas gadījumus,” komentēja Arāja.