Varens pārpratums: kā viens "Netflix" plakāts saniknoja pasauli; diskutē arī cilvēki Latvijā
Sabiedrība
2020. gada 15. septembris, 10:31

Varens pārpratums: kā viens "Netflix" plakāts saniknoja pasauli; diskutē arī cilvēki Latvijā

Jauns.lv

ASV, Eiropā un arī Latvijā vairākas nedēļas nerimst strīdi un neapmierinātība saistībā ar straumēšanas “Netflix” vietnes filmu “Cuties” [Franču valodā “Mignonnes”], kur stāsta par 11 gadus vecu meiteni no musulmaņu ģimenes, kura nolēma pievērsties dejošanai.

Pēc šīs filmas tās režisore, senegāliešu izcelsmes francūziete Maimūna Dukurē, saņēmusi draudus, bet skatītāji aicina viens otru boikotēt “Netflix”, pārmetot vietnei bērnu seksualizāciju. Tikmēr veidotāji taisnojas, ka tikuši pārprasti, jo filma tieši iestājas pret to, ko tai pārmet.

foto: AFP/Scanpix
Maimūna Dukurē

Filmas sižeta centrā ir 11 gadus veca meitene Eimija, kura nāk no konservatīvas senegāliešu musulmaņu ģimenes, taču iepretim savas ģimenes tradīcijām, nolemj pievienoties meiteņu tverkošanas [dejas veids, kas nereti tiek saukts par izaicinošu un piedauzīgu] grupai ar nosaukumu “Cuties”, lai piedalītos sacensībās. Paralēli tam meitene piedzīvo dažādas grūtības gan ģimenē, kur viņu nesaprot, gan skolā, taču beigās secina, ka viņai neder ne patriarhālā kārtība, kas valda mājās, ne sabiedrība, kas seksualizē meitenes.

Pati režisore par filmu klāstīja, ka tā ir par to, kā mūsdienu sabiedrība seksualizē meitenes jau no ļoti agra vecuma, vienlaikus izgaismojot tās grūtības, ar kādām saskaras bērni, dzīvojot pa vidu divām atšķirīgām kultūrām un paražām.

Spriežot pēc atsauksmēm, kritiķiem šī filma patīk – vietnē “Rotten Tomatoes” tās reitings ir 89%, kas ir ļoti augsts rādītājs. Turpretim IMDB, kur filmas vērtē lietotāji, šim darbam iedoti 2,2 punkti – šādu atzīmi nesaņem pat izcili dumjas amerikāņu komēdijas.

Šobrīd sociālajos tīklos valda dumpīga gaisotne. Pēc tam, kad “Netflix” publicēja filmas plakātu, cilvēki daudzviet pasaulē sadusmojās, jo attēlā uzliktie akcenti patiesi var radīt pretrunīgas sajūtas. Ārvalstu mediji, aprakstot notiekošo, pieļauj, ka daudzi filmu nemaz nav redzējuši, tomēr plakāta saturs darīja savu – viedoklis par šo darbu ir visiem un tas ir kritisks. Lai panāktu, ka filma tiktu aizvākta no platformas, ir uzsākta petīcija, kuru parakstījuši vairāk nekā 600 000 cilvēku, bet sociālajos tīklos tiek izplatīta mirkļbirka “#CancelNetflix”, aicinot vairs neizmantot šo straumēšanas servisu.

Jānorāda gan, ka “Netflix” patiešām filmas aprakstam un plakātam uzlicis īpatnējus akcentus, jo, piemēram, franču versijā lentes varones redzamas, ejot pa ielu ar krāsainiem iepirkuma maisiņiem. Režisore, komentējot to, sacījusi, ka šo plakāta versiju pirms tā publicēšanas nemaz nebija redzējusi. Par to viņa uzzināja tikai, kad sāka saņemt ziņas sociālajos tīklos. “Pār mani sāka birt pārmetumi no cilvēkiem, kuri vispār nebija redzējuši filmu. Šie cilvēki domāja, ka patiesībā es esmu radījusi filmu, kurā atbalstu bērnu hiperseksualizāciju. Daudzi man draud ar nāvi,” saka Dukurē. Režisorei arī bija pārsteigums tāpēc, ka festivālos, kur filma pirms tam bija atrādīta, atsauksmes bija ļoti labas.

Pēc šī kritikas viļņa “Netflix” izņēma plakātu un atvainojās režisorei, tomēr kritika nerima arī pēc pirmizrādes 9. septembrī, kad cilvēkiem beidzot radās iespēja pašiem pārliecināties, ka doma, kas nolasāma neveiksmīgajā plakātā, tomēr nav nolasāma filmas sižetā.

Bērnu tiesību aizstāvji gan nebija vienīgie, kuriem nepatika “Cuties”. Kritiski izteikušies arī musulmaņi, kuri nepiekrīt bieži valdošajam stereotipam, ka meitenes un sievietes no musulmaņu ģimenēm saņemas noņemt hidžabu, lai kļūtu brīvas un atrastu sevi. Pēc islāmticīgo domām šāds portretējums tikai uztur stereotipu, ka hidžaba valkāšana ir uzspiesta un ierobežo sieviešu brīvību. Dažās valstīs gan tas patiešām tā ir, piemēram, Irānā hidžaba valkāšana ir noteikta ar likumu, tomēr brīvāku valstu musulmaņi uzstāj, ka tā ir sievietes brīvprātīga izvēle.

Par šo darbu spriež arī pašmāju “Twitter” lietotāji, secinot, ka patiešām ir noticis pārpratums.