foto: Zane Bitere/LETA
Deputāts Gobzems aicina vecākus ignorēt likumus un bērnus pakļaut Covid-19 riskam
Saeimas deputāts Aldis Gobzems aicina vecākus nepiekrist savu bērnu veselības pārbaudēm.
Sabiedrība
2020. gada 9. septembris, 04:40

Deputāts Gobzems aicina vecākus ignorēt likumus un bērnus pakļaut Covid-19 riskam

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems kārtējo reizi izcēlies, aicinot vecākiem nepiekrist savu bērnu veselības pārbaudei skolās, kas šajā Covid-19 pandēmijas laikā ir sevišķi aktuāli. Deputāts vecākus mudina „nekad, nekad” nepiekrist bērna veselības pārbaudei. Šādi veselības uzraudzības pasākumi ir noteikti visās valsts izglītības iestādēs un Gobzema aicinājums vecākiem nepakļauties šādiem pasākumiem ir pretrunā gan ar valdības un pašvaldību rīkojumiem, gan katras skolas iekšējiem noteikumiem.

Un, pirmām kārtām, jau tas apdraud bērnu veselību un, iespējams, pat dzīvību, ja izglītības iestādē rodas aizdomas par kāda audzēkņa vai darbinieka inficēšanos ar Covid-19, jo vecāki bērniem būs nolieguši sniegt medicīnisko palīdzību. Jauns.lv aptaujāja vairāku Latvijas pilsētu un novadu Izglītības pārvaldes – Ventspilī, Daugavpilī, Ķekavā, Mārupē un citviet – un nevienā no tām nebija saņemts vecāku aizliegums skolas mediķiem vai personālam rūpēties par bērnu veselību un viņiem veikt nepieciešamās medicīniskās pārbaudes.

Deputāts Gobzems „Facebook” publicējis kādas skolas vecākiem izdalīto anketu/apliecinājumā, kurā skolas administrācija aicina mātes un tēvus ar savu parakstu apliecināt, ka sakarā ar epidemioloģisko situāciju viņi piekrīt, ka bērnam nepieciešamības ganījumā tiek veikta veselības pārbaude, tostarp Covid-19 tests. Gobzems, kurš ir arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sekretārs, neargumentēti aicina: „Ja Jums, vecāki, skolā dod šādu, nepiekrītiet! Nekad nepiekrītiet! Nekad!”

Katra valsts skola vecākus par īstenotajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem informē atšķirīgi. Vienas skolas - vecāku sapulcēs, otras atkal vecākus aicina parakstīt apliecinājumus, ka viņi piekrīt šādiem pasākumiem. Tomēr jebkurā gadījumā vecākiem vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem ir iespējas pret šiem pasākumiem protestēt un izteikt iebildumus.

Kopsavilkums šiem pasākumiem ir viens – ja ir aizdomas par Covid-19 infekciju, bērns tiek izolēts atsevišķā telpā, viņam jālieto sejas maska, ne tikai viņam, bet visai klasei tiek mērīta temperatūra, tiek izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes speciāliste Ance Putniņa Jauns.lv skaidroja:

„Katrā pašvaldības dibinātajā izglītības iestādē ir noteikta kārtība epidemioloģiskās drošības un higiēnas prasību ievērošanai, kas balstīta uz četriem pamatprincipiem – informēšana, higiēna, veselības stāvokļa uzraudzība un distancēšanās. Par noteikto kārtību izglītības iestādes informējušas gan skolēnus, gan skolēnu vecākus.

foto: Aldis Gobzems/"Facebook"
Latvijas skolu administrācijas vecākus informē, kādi epidemioloģiskās drošības pasākumi jāievēro skolās.

Sniedzot atbalstu skolām, Ventspils pilsētas Izglītības pārvalde izveidojusi vadlīnijas Covid-19 infekcijas ierobežošanas pamatprincipu un no tiem izrietošo prasību ievērošanai, ko izstrādājuši izglītības jomas speciālisti un pārstāvji no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un Slimību profilakses un kontroles centra”.

Šīs vadlīnijas balstītas uz virkni augstākstāvošo instanču izdotajiem rīkojumiem - Ministru kabineta noteikumiem „Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajiem  piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām un citiem.

Savā ziņā Gobzems, aicinot vecākus nepiekrist bērnu veselības pārbaudei, pārkāpj virkni valsts likumu. Piemēram, Izglītības likuma 55. pantā ir teikts, ka izglītojamajam ir tiesības „uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē un tās organizētajos pasākumos”. Ministru kabineta noteikumos „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” teikts: „Izglītības iestādes vadītājs izglītojamo drošības jautājumos plāno un organizē izglītojamo drošības pasākumus izglītības iestādē un tās rīkotajos pasākumos”, bet Izglītības likuma 54. pants nosaka, ka izglītojamā pienākums ir „ievērot izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus un neapdraudēt savu un citu personu veselību, drošību un dzīvību”. Savukārt valdības noteikumu „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādē” 9. pantā uzsvērts, ka izglītības iestādes vadītājs organizē „primāros pretepidēmijas pasākumus, ja konstatētas infekcijas slimības, tai skaitā saslimušo izolēšanu un izglītojamo vecāku informēšanu”.

Tādējādi Gobzema iespējamajām aizdomām, ka veselības pārbaudes ierobežo jeb pārkāpj kaut kādas tiesības, nav nekāda pamata. Kāda Cēsu skolas medmāsa, kura nevēlējās publiski atklāt savu vārdu, Jauns.lv teica:

„Mūsu skola koronavīrusa dēļ tagad strādā ārkārtas režīmā. Piemēram, lai ievērotu visus drošības pasākumus, skolas lielā zāle pārvērsta par ēdamzāli. Pedagogi raujas melnās miesās, lai skolēniem nebūtu jāvazājas pa skolu apkārt – no vienas klases uz otru. Visi šie pasākumi pedagogiem, un arī man, prasa daudzkārt lielāku darbu. Kaut vai tādēļ, ka man tagad visur jāizvieto dezinfekcijas līdzekļi, jādala sejas maskas, ja kāds to pieprasa, vecākiem jāskaidro, ka vairs nevar, tāpat kā pagājušā gadā pa skolas gaiteņiem „medīt” savu resgali un tā tālāk. Savukārt bērni tagad kā inkubatorā tik sēž vienā klasē un mācās. Viņiem tas lielākais ierobežojums droši vien ir tas, ka starpbrīža laikā vairs nevar pārskriet pāri ielai uz bodi nopirkt bulciņas. Uzskatu, ka šis Gobzema „aicinājums” ir augstākā mērā stulbums. Esmu pārliecināta, ka Latvija ir daudz darījusi, lai ierobežotu Covid-19 un tas ir pateicoties profesionāļu rīcībai. Varbūt parodoksāli skan, bet mūsu laime ir tā, ka ne veselības ministre, ne premjers, politiķi vispār no tā kovida neko nesajēdz. Līdz ar to nevis viņi izdomāja, kādi pasākumi jāveic, bet gan pakļāvās profesionāļu – infektologu un epidemiologu idejām. Un tas bija labi – nevajag politiķus laist pie šīs problēmas risināšanas un vēl jo vairāk kaut kādu ierosinājumu izstrādāšanas. Veselības jomā gan viņiem, gan arī bērnu vecākiem, ja viņi nav mediķi, nav ko jaukties”.

foto: Ieva Leiniša/LETA
Bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša: „Kolēģa deputāta izteikumus nekomentēšu, domāju par veselību jāizsakās nozares profesionāļiem”.

Līdzīgi Cēsu medmāsai domā arī ārste, bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša, kura Jauns.lv teica: „Domāju, ka Covid-19 infekcijas situācija prasa nestandarta risinājumus un pieejas. Ja raugāmies uz skolas māsu kompetencēm, tad uzskatu, ka tā ir pareiza resursu un atbildību sadale (analīžu ņemšana skolā). Manā skatījumā skolas māsas savā būtība šobrīd ir nepilnīgi izmantots resurss veselības aprūpes sistēmā. Veidojot skaidru sadarbību ar primāro aprūpi domāju varētu uzlabot gan vakcinācijas, gan uztura paradumu maiņu, gan citus preventīvos pasākumus. Kolēģa deputāta (Gobzema) izteikumus nekomentēšu, domāju, par veselību jāizsakās nozares profesionāļiem”.