foto: LETA
"Jaunā saskaņa" Rīgas domes vēlēšanu rezultātus apstrīd tiesā
Partijas "Jaunā saskaņa" pārstāvis Juris Žuravļovs (no kreisās)
Politika
2020. gada 6. septembris, 20:29

"Jaunā saskaņa" Rīgas domes vēlēšanu rezultātus apstrīd tiesā

Jauns.lv / LETA

Partija "Jaunā saskaņa" vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, apstrīdot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus, informē partijas pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Centrālās vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien nolēma noraidīt visas iesniegtās sūdzības par Rīgas domes vēlēšanu rezultātu apkopošanu un neatcēla vēlēšanu rezultātus gan atsevišķajos iecirkņos, gan galvaspilsētā kopumā.

"Jaunā saskaņa" tiesā apstrīdējusi šo CVK lēmumu un prasa atcelt arī divu vēlēšanu iecirkņu komisiju lēmumus, izsludināt jaunas vēlēšanas šajos iecirkņos, pārskaitīt balsis visos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, kā arī izsludināt Rīgā jaunas ārkārtas vēlēšanas vai pārbalsošanu.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa iepriekš skaidroja, ka galvenais arguments, kādēļ CVK noraidīja visas iesniegtās sūdzības, bija tas, ka CVK pilnvaras nav tik plašas, lai noskaidrotu, kāds ir 627 neapzīmogoto un līdz ar to vēlēšanu rezultātos neieskaitīto aplokšņu saturs.

Ja sākotnēji vēlēšanu organizēšanas procedūrā tika pieļautas kļūdas un vēlētājiem tika iedotas neapzīmogotas aploksnes, tad otrajā procedūras daļā viss notika pareizi un precīzi, piebilda Bērziņa.

Vēlēšanu likums nosaka, ka neapzīmogotās aploksnes, kas atrastas vēlēšanu urnā, ir noraidāmas, un tas tika ievērots, uzsvēra Bērziņa.

CVK locekļi kopumā bija vienisprātis, ka CVK nav piemērotākā iestāde, kas var šādus strīdus un sūdzības izskatīt, attiecīgi plašāku vērtējumu var dot tiesa, piebilda Bērziņa.

CVK bija saņemti četru kandidātu sarakstu - partijas "Jaunā saskaņa", partijas "Saskaņa", Latvijas Krievu savienības un partijas "Alternative" - pārstāvju iesniegumi par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu.

"Jaunā saskaņa" savā iesniegumā lūdza atcelt gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, gan arī Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu rezultātus. Šajos iecirkņos balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopumā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga, kuras atbilstoši vēlēšanu likumā un CVK instrukcijā noteiktajam ir uzskatāmas par nederīgām un nav pieskaitītas kopējam vēlēšanu rezultātam. Turklāt astoņiem cilvēkiem neesot dota iespēja nobalsot mājās, jo pie viņiem neieradās vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Latvijas Krievu savienība lūdza CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 97. un 144.vēlēšanu iecirknī, atzīstot šajos iecirkņos vēlēšanu kastēs atrastās neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes par derīgām.

Savukārt sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" deputātu kandidāti Antons Klindžāns un Vladimirs Frolovs lūdza rīkot atkārtotu balsošanu Rīgas pilsētas 97. un 144.vēlēšanu iecirknī.

Politiskā partija "Alternative" lūdza atcelt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu un pieņemt lēmumu par atkārtotu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

CVK priekšsēdētāja Bērziņa teica, ka jaunievēlētā dome nevarēs sākt darbu, kamēr nebūs attiecīgais tiesas lēmums. CVK lēmumus var apstrīdēt triju darba dienu laikā, iesniedzot pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā. Apgabaltiesai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā no pieteikuma saņemšanas - tas būs galīgs un nav apstrīdams.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās