Kultūra
2020. gada 3. septembris, 09:07

Radīts pirmais reliģiska teksta dizaina objekts Vecrīgā

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.16 Mazajā Pils ielā 4 tiks atklāts Vecrīgā pirmais reliģiska teksta dizaina objekts, informēja Rīgas Doma pārvaldes projektu vadītājs Lauris Treijs.

Objekts veltīts reformācijas 500 gadiem, un tas atradīsies namā, kurā savulaik strādājis Baltijas novadpētnieks, Rīgas Ķeizariskā liceja rektors Johans Kristofs Broce (1742-1823), bet pašreiz atrodas Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas virsvalde. Objekts atrodas pagalmā, iepretim Rīgas Svētā Jēkaba Romas Katoļu katedrālei.

Tas ir tapis, realizējot projektu "Reliģisks teksts kā vides objekts". Dizaina autore ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas programmas 4.kursa studente Viktorija Fofanova, kuras darbs pirmajā konkursa kārtā ieguva otro vietu. Uz senās mūra celtnes sienas to gleznojusi restauratore Ieva Marta. Objekta radīšana ir saskaņota ar Nacionālā kultūras un mantojuma pārvaldi un Rīgas pilsētas būvvaldi.

"Svinot reformācijas 500 gadu jubileju, būtiski atcerēties, ka Mārtiņš Luters ir teicis - ja vien viņš mācētu zīmēt, tad visas brīvās sienas apgleznotu ar Bībeles sižetiem, lai visi cilvēki tos redz un lai viņus sasniegtu evaņģēlija vēsts. Savukārt mūsdienās, kad visu pārņēmusi bilžu kultūra un mūsu skatiens ir diezgan paviršs, tieši askētisks uzraksts varētu izrādīties pamanāmāks par krāsainu attēlu," pauda mākslas zinātniece Austra Avotiņa.

Projekta īstenošana plānota līdz 2022.gadam, kad apritēs 500 gadi reformācijai Latvijā.