foto: Sandris Metuzāls
Riteņu parks. Neparasta vieta Litenē
Novadu ziņas
2020. gada 2. septembris, 06:58

Riteņu parks. Neparasta vieta Litenē

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Litene mums pirmām kārtām asociējas ar 1941. gada vasaras traģiskajiem notikumiem, kad čekisti tur nogalināja vairākus Latvijas armijas virsniekus, bet vēl vairāki simti tika apcietināti. Represētajiem latviešu karavīriem veltīto Litenes memoriālu noteikti vajag apmeklēt ikvienam, taču ir šajā apdzīvotajā vietā arī kāds priecīgāks apskates objekts - Riteņu parks.

Riteņu parks Litenē

Riteņu parks tika atklāts pašā Litenes centrā 2014. gadā, asprātīgi apspēlējot teicienu “Ar riteni uz Liteni”. Centrālais parka eksponāts ir ...

gallery icon
8

Riteņu parks tika atklāts pašā Litenes centrā 2014. gadā, asprātīgi apspēlējot teicienu “Ar riteni uz Liteni”. Centrālais parka eksponāts ir 3,8 metrus augsta milzu riteņu konstrukcija, taču vēl te ir savs desmits dažādu citu divriteņu braucamrīku, ko Litenei uzdāvinājuši tuvākas un tālākas apkaimes pagasti. Daži lieli, daži mazi, vieni darināti no metāla, citi - no koka. Taču visi ļoti mākslinieciski un asprātīgi. Protams, vislabāk Riteņu parku apmeklēt, kamēr vēl ārā viss ir zaļš, jo ziemā daļa tā burvības droši vien zudīs.

Tā kā tas ir Riteņu parks, tad vispiemērotākais veids, kā apceļot Litenes apkaimi, ir velosipēds. Vietējie tūrisma speciālisti pat ir izstrādājuši 14 kilometrus garu velomaršrutu, kas sākas un beidzas pie Litenes Riteņu parka (kur gan citur!). Pa ceļam riteņotāji var izbaudīt gan dabas skatus, gan piestāt pie Pededzes upes, bet veiksmes gadījumā satikt arī savvaļas zirgus. Maršrutā iekļautas arī trīs pieturvietas.