Sabiedrība
2020. gada 28. augusts, 23:30

"Es zinu maz vārdus latviešu valodā. Gribētu iemācīties, bet nav iespēju." Valsts valodas zināšanu jautājums ir problēma "Bolt" un "Yandex" šoferiem

Jauns.lv

Autotransporta direkcija spērusi soli situācijas izskaušanai, kad trešo valstu pilsoņi - “Yandex” un “Bolt” šoferi – neprot latviešu valodu. Lielākoties tie ir uzbeki, azerbaidžāņi, indieši, ziņo TV3 ziņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arī žurnālista izsauktais taksometra vadītājs latviski nesaprot. Jautājot viņam par sastrēgumiem, viņš atbild ar pretjautājumu, vai pasažieris varētu runāt krieviski vai angliski.

Tas, ka taksometra vadītāji neprot latviešu valodu, ir risks arī pasažieru veselībai un dzīvībai. Žurnālistam latviski jautājot, ko autovadītājs darītu, ja viņš teiktu, ka ir slikti ap sirdi, vajag ārstu, šoferis angļu valodā atbild: “Es zinu maz vārdus latviešu valodā. Es gribētu iemācīties, bet nav iespēju. Universitāte ir slēgta”.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš atzīst: “Valsts valodas zināšanu jautājums ir problēma. ” Autotransporta direkcijā cer, ka jautājums atrisināsies līdz ar jauno prasību, kas spēkā stājās 17. augustā. Tā paredz, ka taksometra vadītājam jābūt valsts valodas sertifikātam vismaz B1 līmenī.

Ar kontrolpirkumiem šoferus pārbauda Rīgas domes Kontroles dienests. “Ir bijuši gadījumi, kad trešo valstu pilsoņi saprot, ka ir kontrolpirkums. Vienkārši izlec no mašīnas un aizskrien. Līdz šim nebija atbildības, ja kāds uzņēmums nesadarbojas, tagad tā atbildība ir. Ir grozījumi, kas šo uzlabo ,” stāsta Rīgas domes Kontroles dienesta priekšnieks Māris Višņevskis.

Ja vēl šobrīd šoferi – trešo valstu pilsoņi – var samelot par valsts valodas zināšanām, pildot formu attālināti tiešsaistē ar citu palīdzību, tad nākamgad, kad notiks visu pārvadātāju pārreģistrācija, šoferus testēs klātienē. 

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.