Sabiedrība
2020. gada 25. augusts, 06:01

Kato – skolas direktora meita. Kā tas ietekmēja viņas mācības?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Gatavošanās jaunajam mācību gadam ir aizraujošs un satraucošs laiks, ko ar nepacietību gaida tūkstošiem skolēnu. Par to, kā savulaik gatavojusies skolas gaitām, stāsta daudzsološā māksliniece - Kato jeb Anna Zankovska.

Vai tev skolā bija kāda iesauka?

Mācījos Skrundas vidusskolā. Esmu skolas direktora meita, iesaukas, visbiežāk, tika atvasinātas no mana uzvārda, tāpat, kā manam tētim. Skolas laikā vienmēr gribēju sev kādu foršu iesauku, bet īsti pie tādas netiku. 

Ar ko tev šobrīd pašai asociējas mācības skolā?

Par skolu man ir dažādas atmiņas, bet atceros, ka septembri vienmēr gaidīju, jo tā bija atkal satikšanās ar klasesbiedriem. Pēc neilga laiciņa šī prieka sajūta, protams, lēnām sāka noplakt, jo sākās mājasdarbu “kalni”, ar kuriem bija jātiek galā, kaut nemaz negribas. 

Kāda tu biji skolniece? 

Ja man kaut kas patiešām izraisa interesi, tad esmu centīga, nospraužu sev mērķi, strādāju un uz to virzos, lai tur vai kas. Ja intereses nav, vai darbs nav patīkams, varu būt slinka, velku visu līdz pēdējam brīdim, kad ūdens jau “smeļas” mutē. Tā bija skolas laikā un līdz šim arī nekas īpaši nav mainījies.

Varbūt tikai apziņa, ka bieži vien ir jāizdara daudz ne tik patīkamu darbiņu, lai tiktu pie kaut kā sen kārota, tā ir vieglāk sevi motivēt.

Kurš vasaras mēnesis ir tas, kurš vistiešāk atgādina par skolas gaitu tuvošanos?

Augusts, jo mēneša otrajā pusē gaisā sāk virmot rudens smarža un īpaši izteikta tā ir agri no rīta. Arī uz skolu jādodas no rīta, kad ārā nedaudz dzestrs, tāpēc tādas asociācijas.

 
foto: Publicitātes
Dziedātāja Kato.

Tuvojoties skolas laikam, visus mācību piederumus iegādājies laicīgi, vai atliki to iegādi uz pēdējo brīdi?

Manuprāt, mani vecāki par visu skolai vajadzīgo sāka domāt augustā. Es mācījos Skrundā un atceros, ka braucām uz Rīgu iepirkties. Vidusskolā un augstskolā gan laikam visu atliku uz pēdējo brīdi, galvenais, lai vismaz pildspalva būtu ar ko pierakstīt svarīgu informāciju.

Skola ir arī vieta, kur skolnieki var parādīt savu gaumi, izmantojot skolas piederumu plašo klāstu mācību līdzekļu izvēlē. Pēc kādiem principiem tu izvēlējies skolas piederumus - krāsām, dizaina? 

Atceros, ka man ļoti patika izvēlēties jaunu somu, penāli un dažādus rakstāmpiederumus. Manuprāt, ļoti reti, bērni un jaunieši izvēlas lietas, kuras ir uzskatāmas par praktiskām. Man vienmēr gribējās kādu meitenīgu mugursomu gaišā krāsā, un tas no praktiskuma ir tālu, jo visbiežāk jaunieši savas somas liek, kur pagadās. Bet galavārds skolas lietu izvēlē tomēr ir vecākiem un vairāk, vai mazāk, tas ir pareizi.

Septiņas lietas, bez kurām tu nevarētu uzsākt skolas gaitas? 

Ja tu šoruden gatavotos mācību gadam skolā, kas būtu tās lietas, kuras izvēlētos no Maximas skolas piederumu sortimenta?

Pirms neilga laiciņa taisījām video Maxima Tik Tok kontam, un man bija iespēja izvēlēties lietas, kuras likt iepirkumu groziņā. Izvēlējos rozīgu Adidas somu, ļoti foršas klades – vienkrāsainas un spilgtas, kā arī, rakstāmpiederumus.

Kāds ir tavs novēlējums tiem, kas šogad uzsāk skolas gaitas?

Skola nav jāuztver kā slogs un dzīšanās pēc augstākā novērtējuma, bet kā sevis iepazīšana, kā izturības un prāta treniņš – ir jāsatrenējas kārtīgi un vispusīgi, lai turpmākajā dzīvē vari brīvi izvēlēties, ko darīt un strādāt darbā, kurš spēj tevī raisīt pozitīvas emocijas.  Klausi savai sirdsbalsij, meklē, interesējies un mēģini atrast labo un noderīgo it visā!

Raksts tapis sadarbībā ar Maxima.