foto: Evija Trifanova/LETA
Levits nosauc tās Baltkrievijas amatperosnas, kurām jānosaka individuālās sankcijas
Levits šodien sazinājās ar ANO ģenerālsekretāru, pievēršot uzmanību situācijai Baltkrievijā, kā arī pārrunājot citus aktuālus ANO jautājumus.
Politika
2020. gada 17. augusts, 19:57

Levits nosauc tās Baltkrievijas amatperosnas, kurām jānosaka individuālās sankcijas

Jauns.lv / LETA

Starptautiskajai sabiedrībai ir jāaicina Baltkrievija uz atkārtotu un brīvu vēlēšanu organizēšanu, kā arī jānosaka individuālas sankcijas pret tām amatpersonām, kuras īstenojušas represijas un piedalījušās notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu sagrozīšanā, tādu viedokli par situācijas attīstību Baltkrievijā ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērešam pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits šodien pa tālruni sazinājās ar ANO ģenerālsekretāru, pievēršot uzmanību situācijai Baltkrievijā, kā arī pārrunājot citus aktuālus ANO jautājumus.

Valsts prezidents tālsarunā augstu novērtēja arī ANO veikto darbu dezinformācijas apkarošanas laukā. Gutērešs izteica atzinību par Latvijas sekmīgo rezultātu Covid-19 apkarošanā, kā arī izrādot starptautisku līderību cīņai ar dezinformāciju pasaulē un kuplinot ap šo iniciatīvu vairāk nekā 130 ANO dalībvalstu. Abas puses bija vienisprātis par turpmāku ciešu sadarbību dezinformācijas apkarošanā.

foto: Evija Trifanova/LETA
Levits šodien sazinājās ar ANO ģenerālsekretāru, pievēršot uzmanību situācijai Baltkrievijā, kā arī pārrunājot citus aktuālus ANO jautājumus.

Šodien Levits sazinājās ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu, Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu un Polijas prezidentu Andžeju Dudu, lai pārrunātu visu četru valstu vienoto nostāju par situāciju Baltkrievijā.

Kā norādīja Valsts prezidenta kancelejā, sarunā prezidenti pauda "skaidru un vienotu Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas nostāju par atkārtotām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, kas atbilstu demokrātisku valstu vēlēšanu pamatprincipiem un ko uzraudzītu starptautiskie novērotāji".

Tāpat prezidenti bijuši vienoti nostājā, ka pēc iespējas ātrāk ir jāsasauc Eiropadomes sēde, kurā jālemj par sankcijām pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras veikušas represijas pret sabiedrības pārstāvjiem vai piedalījušas vēlēšanu rezultātu grozīšanā.

Levits, Kaljulaida, Nausēda un Duda uzsvēra arī ANO Drošības padomes un citu starptautisko organizāciju nozīmīgo lomu šajā situācijā.

Protesti Baltkrievijā 2020. gada 14.-15. augustā - šoreiz demonstranti Minskā nav izklīdināti

gallery icon
18

Jau rakstīts, ka saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Baltkrievijā atbrīvo aizturētos protestētājus

Visa uzmanība ceturtdienas vakarā Minskā tika pievērsta pirmstiesas aizturēšanas centram, kur tika atbrīvoti iepriekš aizturētie protestētāji.

gallery icon
32

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

Daudzi protestētāji, iznākuši brīvībā no cietumiem, pagājušajā nedēļā liecināja par spīdzināšanu, pārpildītām kamerām, sūdzējās par badu un slāpēm. Cilvēktiesību aktīvisti ir dokumentējuši spīdzināšanas faktus.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78