foto: Kārlis Seržants
Viktora Coja nāves gadadienas pasākums pulcē simtiem cilvēku
Piemiņas koncertu apmeklēja vairāki simti cilvēku.
Sabiedrība
2020. gada 15. augusts, 20:23

Viktora Coja nāves gadadienas pasākums pulcē simtiem cilvēku

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Šodien aizrit tieši trīsdesmit gadi kopš brīža, kad traģiskā autoavārijā Talsu šosejas 35. kilometrā dzīvību zaudēja Krievijas grupas "Kino" līderis Viktors Cojs.

Pa šiem gadiem viņa dziesmu popularitāte ir tikai augusi un visā bijušās PSRS teritorijā viņš kā personība ir kulta statusā. Par to liecina arī nesenā situācija Baltkrievijā – pēc tam, kad kādā mītiņā atskaņoja viņa dziesmu "Peremen" ("Pārmaiņas") un to, izraujot kontaktus, pārtrauca drošības iestāžu darbinieki – šī dziesma momentā kļuva par protestētāju himnu, bet dziesmas nosaukums par galveno saukli. Coja dziesmu teksti bija ļoti sociāli aktīvi, un tādi tie ir palikuši arī šodien.

Viktora Coja nāves gadadienas pasākums

15.augustā aizrit tieši trīsdesmit gadi kopš brīža, kad traģiskā autoavārijā Talsu šosejas 35. kilometrā dzīvību zaudēja Krievijas grupas “Kino” līderis ...

gallery icon


Šodien uz viņa piemiņas pasākumu sabraukušo automašīnu rindas sniedzās vairāku kilometru garumā un piemiņas koncertu apmeklēja vairāki simti cilvēku. Pēc automašīnu numuriem var spriest, ka ļoti daudz cilvēku ieradušies arī no kaimiņvalstīm – Igaunijas, Lietuvas un Krievijas. Coja bojāejas vietā uzstādīts piemineklis, kas veidots pēc viņa paša zīmējumu motīviem, bet galvenā tēma ir saules stari, kas simbolizē vienu no viņa populārākajām dziesmām "Zvezda pa imeņi solnce" ("Zvaigzne vārdā Saule"). Pie pieminekļa vienmēr ir svaigi ziedi. Speciāli no Igaunijas uz pasākumu bija ieradies arī leģendārais mūzikas apskatnieks un Putina režīma skarbs kritiķis Artēmijs Troickis, kā arī citi Coja laikabiedri un kolēģi.

Maz kuram zināms, ka savas pēdējās trīs vasaras Cojs aizvadīja Plieņciemā "Zeltiņu" mājās, kur dārzā nelielā šķūnīti viņš bija iekārtojis improvizētu skaņu ierakstu studiju, kurā ierakstītas vairākas populāras dziesmas un pat lielākā daļa no viņa pēdējā albuma. Izrādās, ka šķūnītis joprojām ir uz vietas.

Tā izskatās piemineklis Viktora Coja nāves vietā

Mūziķa Viktora Coja nāves vietā autoceļa Sloka–Talsi 35. kilometrā, netālu no Ķesterciema iekārtota piemiņas vieta.

gallery icon


Piemiņas pasākumā, ko organizēja biedrība "Pareiza lieta", uzstājās arī vairākas mūzikas grupas un tika demonstrēti fragmenti no dokumentālās filmas "Cojs 2020".