foto: AP/Scanpix
Ar Norvēģijas grantu atbalstu Cēsīs veidos Kosmosa izziņas centru
Sabiedrība
2020. gada 15. augusts, 17:52

Ar Norvēģijas grantu atbalstu Cēsīs veidos Kosmosa izziņas centru

Jauns.lv / LETA

Ar Norvēģijas grantu atbalstu Cēsīs veidos Kosmosa izziņas centru skolēniem, skolotājiem un pirmskolas vecuma bērniem ar vecākiem, lai radītu interaktīvu un atraktīvu vidi zinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas (STEM) zinātņu jomu izzināšanai, paziņoja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Paziņojumā minēts, ka šonedēļ aģentūras direktore Dita Traidās un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV) parakstīja līgumu par Norvēģijas grantu projekta "Inovācijas centra izveidošana Cēsīs" īstenošanu Kosmosa izziņas centra izveidei.

Pēc VIAA sniegtās informācijas, turpmāko trīs gadu laikā Cēsu Kosmosa izziņas centra telpas un interešu izglītības programmas veidos par kosmosa tematiku piecās apakštēmās - sabiedrība, kosmoloģija, tehnoloģija, veselība un dzīvošana kosmosā.

Interešu izglītības nodarbībās un interaktīvajās ekspozīcijās meklēs atbildes uz tādiem jautājumiem, kā kāpēc cilvēki vēlas lidot kosmosā, kādi ir lielākie kosmosa noslēpumi, kas palīdz lidot kosmosā, kā sagatavoties lidojumam kosmosā, kas cilvēkam nepieciešams, lai dzīvotu ārpus planētas Zeme un citiem.

Traidās norādījusi, ka kosmosa izziņas centra izveide Cēsīs ir nozīmīgs papildinājums esošā inovāciju centra "ZINOO" iekoptajām tradīcijām ne tikai Cēsīs, bet šādu dabaszinātņu interešu un zināšanu centru modernizācijai Latvijā. "Cēsis ar savu pieredzi kalpojis kā stimuls Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finansējumu programmas "Pētniecība un izglītība" ieguldījumam šādu centru attīstībai Latvijā," paudusi VIAA direktore.

Pēc viņas teiktā, granta mērķis ir īstenot bērnu un jauniešu zinātkāres rosināšu dažādu zinātņu jomās, un, viņasprāt, tā ieguldījums mūsdienīga satura un tehnoloģiskā nodrošinājuma izveidē jaunajā centrā palīdzēs radīt aizraujošu un radošu pētniecisko koprades vidi ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī auglīgai sadarbībai starp izglītības un zinātniskajām institūcijām.

Projektā Cēsu novada pašvaldība plānojot izveidot darbnīcas, koprades telpas, laboratorijas un citas interaktīvas ekspozīcijas, kā arī radīt 50 interaktīvas izstādes, trīs izglītojošas programmas un piecas aizraujošas nodarbības dabaszinātņu un inženierzinātņu un tehnoloģiju jomās. Savukārt skolotājiem paredzēti mācību semināri kompetences stiprināšanai STEM priekšmetu mācīšanā.

Projektu "Inovācijas centra izveidošana Cēsīs" finansē EEZ un Norvēģijas grantu programma "Pētniecība un izglītība", un tā kopējās izmaksas ir 2 146 856,00 eiro, no kurām 1 642 346,20 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 289 825,80 eiro - Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums, bet 214 684,00 eiro - Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējums.

VIAA informēja, ka projektu Cēsu novada pašvaldība īstenos ciešā sadarbībā starp projektā iesaistītajiem partneriem - Norvēģijas kosmosa izglītības centru "NAROM" un Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī citiem zinātnes un inovāciju centriem Latvijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās