foto: Ieva Leiniša/LETA
Zinību dienā skolās pēc iespējas jāievēro epidemioloģiskie noteikumi, atgādina IZM
Zinību dienā skolēni ierodas jaunajā Ādažu sākumskolā.
Sabiedrība
2020. gada 12. augusts, 23:19

Zinību dienā skolās pēc iespējas jāievēro epidemioloģiskie noteikumi, atgādina IZM

Jauns.lv / LETA

Atzīmējot jaunā mācību gada sākumu, Zinību dienas svinībās izglītības iestādēm pēc iespējas jāievēro Covid-19 dēļ ieviestie epidemioloģiskie nosacījumi, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji.

2020./2021.mācību gadā Zinību dienas pasākumi izglītības iestādēm jāorganizē tā, lai pēc iespējas ievērotu Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredzētās vispārējās prasības attiecībā uz pulcēšanās nosacījumiem.

Kopumā izglītības iestādēm būs jānosaka izglītojamo likumiskajiem pārstāvjiem un citām personām saistoša uzturēšanās kārtība izglītības iestādē, konkretizējot epidemioloģiskās drošības prasības par distancēšanos un apmeklētāju plūsmas organizēšanu. Ar minēto kārtību būs jāiepazīstina izglītojamo likumiskie pārstāvji, darbinieki un pakalpojumu sniedzēji, kā arī tie jāpublisko iestādes vai dibinātāja tīmekļa vietnē.

Vienlaikus iestādei jānorīko atbildīgā persona, kura koordinēs noteikto prasību ieviešanu un uzraudzību. Iestādes darbiniekiem, izglītojamiem un viņu likumiskajiem pārstāvjiem ir jābūt informētiem par minēto procesu, atbildīgo personu un viņa kontaktinformāciju, uzsver IZM.

Mācības jaunajā mācību gadā notiks klātienē, tāpat ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Ministrija ir izstrādājusi trīs mācību procesa īstenošanas iespējamos modeļus. Pirmais no tiem paredz mācības klātienē, kad skola nodrošina pamatprasības attiecībā uz Covid-19 ierobežošanu.

Otrais plāns paredz daļēji attālinātas mācības, kas jāīsteno, ja skola nevar nodrošināt optimālu koplietošanas telpu piepildījumu skolēnu plūsmas koordinēšanai. Savukārt saskaņā ar trešo modeli, kas tostarp jāīsteno, ja skolā ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, mācības notiks tikai attālināti.

IZM sola nodrošināt plašam skolēnu lokam piekļuvi kvalitatīviem skaidrojošiem digitāliem materiāliem klātienes un attālināto mācību mērķiem, veidojot mācību saturu skaidrojošus video/virtuālās stundas, turpinot "Tava klase" aizsākto, piedāvāt tehnoloģiju pieejamības risinājumus, kā arī izveidot un aprobēt integrētu modulāru mācību procesa atbalsta risinājumu.

Savukārt augstskolās un koledžās jānodrošina efektīva komunikācija ar visiem studējošiem, tai skaitā ārvalstniekiem, informējot par epidemioloģisko situāciju un iestādes rīcības plānu. Tāpat ir jāapkopo informācija par ārvalstniekiem un jāseko 14 dienu pašizolēšanās ievērošanai.

Līdztekus jāseko līdzi aktuālajai informācijai par valstu Covid-19 riska statusu, lai noteiktu nepieciešamos ierobežojumus ārvalstniekiem un lemtu par starptautisko studentu apmaiņu, kā arī studiju līgumā jānosaka, ka studiju programmas daļa var tikt īstenota attālināti drošības apsvērumu dēļ, un jāiekļauj iespējamās izmaiņas studiju maksā.

IZM atgādināja, ka 1., 4., 7. un 10.klasēs 1.septembrī tiks sāktas pakāpeniskas pārmaiņas mācību saturā un pieejā, ieviešot jaunos standartus.