foto: Publicitātes foto
Ornitologs atsakās no mežcirtēju naudas balvas
Ornitologa Viestura Ķerus sarakstītā grāmata ir spoža debija bērnu literatūrā.
Sabiedrība
2020. gada 3. augusts, 06:10

Ornitologs atsakās no mežcirtēju naudas balvas

Kas Jauns Avīze

Pasniedzot savu naudas balvu par labāko debiju bērnu un jauniešu literatūrā, Latvijas valsts meži sadūrās ar godīgu un principiālu autora nostāju – Latvijas Ornitoloģijas biedrības priekšsēdētājs Viesturs Ķerus no tās publiski atteicās.

Ķerus jau vairākus gadus cīnās par vecu, bioloģiski daudzveidīgu mežu saglabāšanu un ir nopietni iedziļinājies dabas aizsardzības un mežizstrādes jautājumos, kļūstot par nepatīkamu traucēkli cirtēju lobijam.

Līdztekus tam Ķerus pērn debitēja literatūrā ar stāstu Meža meitene Maija, ko izdeva apgāds Liels un mazs. Ķerus ģimene ar četriem bērniem dzīvo viensētā meža ielokā pie Lestenes Dobeles novadā. Galvenās varones tēls tapa, autoram vērojot savu vecāko meitu Noru, arī Maijas tētis ir putnu pētnieks, kurš prot izskaidrot dabas norises.

Svinot rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu, Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā jau 16. reizi svinīgi pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva dažādās nominācijās bērnu literatūrā.

Sesto reizi savu balvu Jaunaudze vēlējās pasniegt arī Latvijas valsts meži par labāko debiju, taču Ķerus atteicās, tā vietā lūdzot uzņēmumu saudzēt kādu vecu meža stūri un nosaukt to Baltvilka vārdā. Ķerus kārtējo reizi paskaidroja, ka neatbalsta Latvijas valsts mežu izciršanas politiku.

Baltvilka balva rakstniecībā piešķirta Rasai Bugavičutei-Pēcei par garstāstu Puika, kurš redzēja tumsā. Kā labākā bērnu un jauniešu grāmatu ilustratore godināta Lote Vilma Vītiņa par grāmatu Dzejnieks un smarža. Žūrijas speciālbalvu saņēma Ieva Jurjāne par ilustrācijām Kārļa Ķezbera grāmatā Takšelis Makšelis.

Starptautiskās laureātes ir lietuviešu rakstniece Jurge Vile, ilustratore Lina Itagaki un tulkotāja Dace Meijere par lietuviešu bērnu literatūras darbu Sibīrijas haiku.

Žūrija izlasīja 78 darbus, īsajam sarakstam atlasot četrpadsmit. Baltvilka balva ir mākslinieces Ineses Brants veidota porcelāna Baltā Vilka laiviņa un 1400 eiro liela prēmija.