foto: f64
Noskaidrota Rīgas skaistākā dobe: tā zeļ Pārdaugavā
Visvairāk balsu ieguvusi krāšņā dobe Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā.
Runā Rīga
2020. gada 1. augusts, 07:29

Noskaidrota Rīgas skaistākā dobe: tā zeļ Pārdaugavā

Lūcija Upīte

Kas Jauns Avīze

Katru vasaru Rīgas parku dārznieki, speciālisti un stādu piegādātāji dodas vērtēt puķu dobes. Šogad galvaspilsētas dārzos, parkos un skvēros apstādīts teju 3000 kvadrātmetru, kopumā dobēs, ziedu piramīdās, grozos un vāzēs iedēstīts 54 000 augu.

Kura atzīta par visskaistāko? Visiem tas bija ļoti satraucoši, jo katra dārznieka kvēlākais sapnis ir izkopt tik veselīgu un harmonisku dobi, ka pārējie sajūsmā noelšas un aizklātā balsojumā atdod savu vienīgo balsi.

Iedēstīja īstajā laikā

Šogad visvairāk balsu ieguvusi dobe Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā – Pārdaugavas skvēru aprūpētājai Aelitai Strujevičai ar palīgiem izdevās apsteigt vairākus gadus par izcilāko atzīto Uzvaras parka diždobi. Šoreiz savu lomu nospēlēja arī laika apstākļi: kad stādīja Uzvaras parka dobi, valdīja iekavējies aukstums, un augi dabūja ciest. Kuldīgas ielas dobes kārta pienāca vēlāk, un tad jau bija silts, augi pat nepamanīja, ka pārvesti no siltumnīcām uz pilsētu.

Šajā dobē ļoti skaisti izskatās dzeloņainā kleome, kas zied baltiem un rožainiem ziediem un vējā liegi šūpojas kopā ar Āfrikas sarzālēm, vairāku šķirņu pūkainajām rudbekijām, kosmejām un ferullapu sunīšiem. Maliņu veido dzeltenlapu formas raudenes, kas kopā ar sudrabkrāsas krustaini un sarkanlapu skaistnātrītēm rada košu dobes apmali, kurā baltiem, margrietiņām līdzīgiem ziediem zied arī eklona akmeņsēkle.

foto: f64
Otrā vieta dobei Zemitāna laukumā Teikā.

Lai izveidotu šādu dobi, svarīgs ir viss – gan augu un šķirņu izvēle, to augumu un tonālā saderība, kas šogad bija ainavu arhitektes Ligitas Tomiņas ziņā, gan veselīgi stādi, gan uzlabota augsne. Tikpat svarīgi ir dārznieku zaļie pirkstiņi.

“Šādā kopīgā darbā rodas ziedu kompozīcijas, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu puķumīli. Protams, esam priecīgi, ka mūsu radītās dobes sajūsmina rīdziniekus, bet apbēdina tie gadījumi, kad ziedi tumsas aizsegā izrauti un aiznesti prom. Šogad teju pie katras dobes nācās izvietot aicinājumus nezagt stādus,” atzīst Jānis Lediņš, uzņēmuma Rīgas meži daļas Rīgas dārzi un parki vadītājs.

foto: f64
Trešā vieta vasaras dobei Esplanādē pie Barklaja de Tolli pieminekļa – šeit var apbrīnot salviju šķirņu daudzveidību, kas izvietotas lielos lokos un simbolizē WiFi plašo sasniedzamību. Bija iecerēts, ka uz šo dobi varēs raudzīties arī no tuvējās viesnīcas Latvija kafejnīcas, tomēr pagaidām kafejnīca slēgta un vienīgā iespēja ir lūkoties no stiklotā lifta.

Kā piemānīt vārnas

Šogad ļoti traucējušas arī vārnas, kas krietni savairojušās pilsētā un iemanījušās revidēt atkritumu urnas parkos. Tomēr šogad cilvēki mazāk mielojas, sēžot uz soliņiem, un atkritumu urnās nonāk mazāk pusizēstu picu kastu un burgeru maisiņu. Tad nu putni nolēma pārbaudīt, vai kas ēdams nav zem tikko sastādītajiem augiem, kaut beigās jau šķita, ka vārnas vienkārši izklaidējas.

foto: f64
Operas dobju dārznieks Ēriks Semanis atklāj, ka cīņa ar vārnām ilga teju mēnesi, līdz ienāca prātā putnus piemānīt ar trimeru auklām.

Dārznieks Ēriks Semanis stāsta, ka teju mēnesi vajadzēja vairākas reizes dienā stādīt atpakaļ Operas dobes balzamīnes. Vārnas rimās tikai tad, kad ap dobēm apvilka oranžas trimeru auklas. Putni nolēma, ka šis varētu būt kāds aizdomīgs vārnu slazds, un tagad uz dobēm lūkojas pa gabalu. Vēlāk auklu varēs izmantot tam, kam tā paredzēta.

foto: Lūcija Upīte
Operas dobju dārznieks Ēriks Semanis atklāj, ka cīņa ar vārnām ilga teju mēnesi, līdz ienāca prātā putnus piemānīt ar trimeru auklām.

Jau domā par nākamo vasaru

Vasaras puķes dobēs ziedēs līdz oktobrim, vairākās rudenī iestādīs dekoratīvos kāpostus, ja ziema aizkavēsies, būs skaisti vēl krietnu laiku. Tagad visvairāk rūpju prasa augu un noīrēto koku aprūpe Tērbatas ielā. Katru rītu līdz desmitiem dārznieki visus augus aplej, piebaro un novāc postījumus.

Labākie sumināti, bet darbs neapstājas. “Pašlaik ainavu arhitekte Evita Kļaveniece plāno pavasara sīpolpuķu dobes, tās jāiestāda jau rudenī. Tad kārta būs arī nākamās sezonas vasaras puķu dobēm, arī te nevar vilcināties, jo dārzniecībām augi jāpasūta laikus,” teic Rīgas mežu valdes loceklis Uldis Zommers, kura atbildībā ir darbu organizēšana pilsētas parkos.