foto: LETA
Aicina atbildīgās iestādes apturēt Rīgas Anniņmuižas pārdošanu
Anniņmuižas vēsturiskā ēka Jūrmalas gatvē 76.
Kultūra
2020. gada 31. jūlijs, 15:11

Aicina atbildīgās iestādes apturēt Rīgas Anniņmuižas pārdošanu

Jauns.lv / LETA

"Manabalss.lv" iniciatīva "Saglabāt Rīgas Anniņmuižu kā apkaimes kultūras vietu" šodien iesniegta atbildīgajām iestādēm, lai atceltu lēmumus, kas pieļauj tās pārdošanu, informē Anniņmuižas biedrība "Riga Annenhof".

Iesniegums "Par Anniņmuižas ansambļa saglabāšanu publiskas personas īpašumā un tā izmantošanu sabiedrības vajadzībām" iesniegts Ministru kabinetam (MK), Latvijas Universitātei (LU), Rīgas domei, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM)un Kultūras ministrijai (KM).

Kā norāda biedrība, šo iesniegumu atbalsta 12 organizācijas. Portālā "Mana balss" iniciatīvu parakstījuši 1855 iedzīvotāji.

Vēsturiskā Anniņmuiža – biedrības “Riga Annenhof” mājvieta

Vēsturiskā Anniņmuiža – biedrības “Riga Annenhof” mājvieta Anniņmuižas (Imantas un Zolitūdes apkaimes) biedrība “Riga Annenhof” Covid-19 krīzes iespaidā nonākusi neapskaužamā stāvoklī. ...

gallery icon
11

Biedrība vērsusies LU, lūdzot saglabāt Anniņmuižas ansambli valsts vai pašvaldības īpašumā, lai tas būtu pieejams sabiedrībai. Savukārt Rīgas pilsētas pašvaldība ir izrādījusi interesi Anniņmuižas ansambli saņemt īpašumā un izmantot to pašvaldības funkciju veikšanai, ja tas tiek atdalīts no nekustamā īpašuma.

Anniņmuižas ansamblis aizņem aptuveni vienu hektāru no kopējās nekustamā īpašuma platības - gandrīz astoņiem hektāriem. Pat ja Anniņmuižas ansambļa atdalīšana no nekustamā īpašuma samazina tā kopējo vērtību, šis vērtības samazinājums ir nebūtisks un attaisno sabiedrības ieguvumu - Rīgas iedzīvotāji saņemtu tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, uzskata aktīvisti, norādot, ka apkaimju iedzīvotāji iegūtu vēsturiski nozīmīgu vietu kultūras un izglītojošiem pasākumiem vai citām pašvaldības funkcijām. Šādas vietas Imantas un Zolitūdes apkaimēs patlaban neesot.

Biedrība uzskata, ka 2018.gada 27.novembrī, izdodot Ministru kabineta rīkojumu, ar kuru tika atļauta Anniņmuižas ansambļa pārdošana, ir pārkāptas sabiedrības līdzdalības tiesības attīstības plānošanas procesā, jo nevalstiskajām organizācijām netika dota iespēja izteikt viedokli.

Rīkojuma izdošanas procesā netika ievērota sabiedrības līdzdalība, kā rezultātā arī Rīgas dome nevarēja izvērtēt Anniņmuižas ansambļa iegūšanu īpašumā un tā izmantošanu, ievērojot sabiedrības intereses. Līdz ar to pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas būtu jānoskaidro Rīgas pilsētas pašvaldības nepieciešamība iegūt īpašumā Anniņmuižas ansambli, lai to izmantotu pašvaldības funkciju veikšanai - tās administratīvās teritorijas iedzīvotāju vajadzību apmierināšanai, uzskata aktīvisti.

Viņi uzskata, ka būtu jāaktualizē LU Nekustamo īpašumu attīstības plāns 2018.-2023.gadam, izslēdzot no pārdodamo īpašumu saraksta Anniņmuižas ansambli, ja Rīgas pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta iegūt to īpašumā.

LU 2020.gada 6.augustā plāno rīkot atkārtotu nekustamā īpašuma izsoli, paredzot pārdot arī Anniņmuižas ansambli, neņemot vērā apgrūtinājumus un nenoskaidrojot Rīgas domes vēlmi, iegūt šo īpašumu.

Biedrība lūdz LU pārtraukt nekustamā īpašuma izsoli un veikt darbības, lai izslēgtu no pārdodamo īpašumu saraksta Rīgas Anniņmuižu. 

Jau ziņots, ka biedrība "Riga Annenhof" iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sāka parakstu vākšanu par Rīgas Anniņmuižas saglabāšanu kā apkaimes kultūras vietu.

Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Krastiņš iepriekš norādīja, ka Anniņmuižas kungu nama ēka ir vienīgā vēsturiskā celtne samērā lielā Rīgas apkaimē, kurā Anniņmuižas vārdu nes vairākas ielas un plašs mežaparks.

"Ēka ir tipisks eklektisma stila piemineklis ar 19.gadsimta otrajā pusē celtajām savrupmājām raksturīgo izvērsto būvapjomu artikulējumu un izteiksmīgu, renesanses formās veidotām arhitektoniskajām detaļām vienmērīgi piesātinātu un eleganti izkoptu fasāžu apdari," pauž eksperts.

Anniņmuižu veido muižas ansamblis - Anniņmuižas dzīvojamā ēka, kalpu māja, parks ar alejām un dīķis. "Šobrīd Anniņmuiža kā pēdējā neprivatizētā muiža Rīgā ir viena no retajām šīs apkaimes vēstures liecībām, tāpēc tai jābūt publiski pieejamai, lai tādas Rīgas apkaimes kā Imanta un Zolitūde nesaistītos tikai ar pelēkajiem "guļamrajoniem"," pauž aktīvisti.