foto: "Mana jūra"/"Facebook"
Jūrkalnes pludmalē izskalo pudeļpastu no Gotlandes Zviedrijā
Vairāk nekā mēnesi no Gotlandes līdz Kurzemes jūrmalai ceļoja pudeļpasts no desmitgadīgā Edvīna. To uzgāja kampaņas „Mana jūra” dalībnieki.
Novadu ziņas
2020. gada 2. augusts, 04:14

Jūrkalnes pludmalē izskalo pudeļpastu no Gotlandes Zviedrijā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vides fonda rīkotās kampaņas „Mana jūra” zaļās ekspedīcijas dalībnieki, kuri Baltijas jūras piekrastē veic atkritumu monitoringu jeb vienkārši runājot – savāc atkritumus un veic to uzskaiti, kā arī izvērtē, kurai pludmalei piešķirt godpilno Zilo karogu, pirms nedēļas Ventspils novada Jūrkalnes pludmalē atrada šogad pirmo pudeļvēstījumu, kurš no Gotlandes salas Zviedrijā līdz Kurzemes jūrmalai bija ceļojis vairāk nekā mēnesi.

„Mana jūra” informē: „Jūrkalnes krastā atradām šīgada ekspedīcijas pirmo pudeļpastu, kurš uz Latviju kopš 12. jūnija ar sveicieniem no desmitgadīgā Edvīna un viņa ģimenes bija ceļojis no Gotlandes. Vai nebūtu jauki, ja tādi vēstījumi būtu vienīgās pudeles, ko atrodam krastā? Tomēr arī šādi patīkami pārsteigumi liek aizdomāties par to, cik gan tālu un ātri jūrā ar vējiem un straumēm var nonākt kaut kas daudz mazāk patīkams par pudeļpastu”.

foto: "Mana jūra"/"Facebook"
12. jūnijā Gotlandē Edvīns Baltijas jūrā ielidināja pudeļsveicienu. Jūrkalnes pludmalē to izskaloja 22. jūlijā.

Jūlija vidū „Mana jūra” jaunieši devās ekspedīcijā, lai jau devīto gadu pēc kārtas Latvijas piekrastē veiktu atkritumu monitoringu. Pēdējos gados Latvijas liedagā tiek savākti 280 atkritumi uz 100 metriem, bet mūsu dienvidu kaimiņvalstī situācija ir bēdīgāka – tur vidēji uz 100 metriem ir 403 dažādi atkritumi, tādēļ vides sargi cer, ka nākamgad šāda akcija izvērtīsies arī Lietuvā.

foto: "Mana jūra"/"Facebook"
Vides sargi konstatējuši, ka Baltijas jūras piekrastē tiek izskaloti Covid-19 vīrusa drazas – sejas aizsargmaskas.

Kurzemes pusē novērotais liecina, ka arī mūsu piekrasti piesārņo tā dēvētie Covid-19 vīrusa atkritumi – ekspedīcijas dalībnieki atraduši vairākas sejas aizsargmaskas. „Atšķirībā no vīrusa izraisītas pandēmijas, kurai, cerams, ļoti drīz atradīsies risinājums un zāles, šīs sejas maskas dabā paliks vēl ilgi. Atkarībā no to veida, sadalīšanās ilgums dabā var būt pat līdz 450 gadiem,” raksta kampaņas rīkotāji.