Rundāles novada dome vienbalsīgi lemj apstrīdēt Satversmes tiesā novada pievienošanu Bauskai
foto: LETA
Rundāles pils.
Politika
2020. gada 23. jūlijā, 18:14

Rundāles novada dome vienbalsīgi lemj apstrīdēt Satversmes tiesā novada pievienošanu Bauskai

Jauns.lv / LETA

Šodien Rundāles novada dome ārkārtas domes sēdē vienbalsīgi lēmusi sagatavot un iesniegt Satversmes tiesā (ST) pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 13.punktu, ciktāl tas paredz Rundāles pagasta, Svitenes pagasts un Viesturu pagasta iekļaušanu Bauskas novadā, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Līdaka.

Rundāles novada dome vienbalsīgi lemj apstrīdēt Sa...

Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis ("Cilvēkiem un zemei") lēmuma pieņemšanas debašu laikā izteicies, ka Valsts prezidenta runa pirms Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izsludināšanas "ar virkni norāžu uz likuma slikto kvalitāti un tā pret demokrātiju vērsto pieņemšanas procesu ir uztverams kā pamudinājums rīkoties un vērsties ST".

Savukārt priekšsēdētāja vietniece Inta Klīve ("Cilvēkiem un zemei") paudusi, ka iedzīvotāji savu viedokli un nostāju parādīja, nobalsojot par Rundāles novada saglabāšanu. "Likums ir nekvalitatīvs, tika pieņemts pandēmijas laikā un sasteigti," norādījusi viņa.

Bet deputāte Vēsma Veģere ("Cilvēkiem un zemei") Valsts prezidenta runas laikā, izsludinot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, esot bijusi pilnīgi pārliecināta, ka sekos tā noraidīšana. "Latvijas Valsts prezidents uzskaitīja virkni trūkumu tā sagatavošanas laikā, atzīts, ka likums ir "brāķis", bet "brāķi" tomēr izsludināja," komentēja domniece.

Rundāles novada pašvaldība uzskata, ka sagatavotais likums esošajā redakcijā ir sasteigts, nav ņemti vērā Eiropas vietējo pašvaldību hartas nosacījumi, kā arī novada pašvaldības iedzīvotāju viedokļi un tiesiskās intereses. Tāpat vēl joprojām neesot sniegti argumenti, kādi konkrēti ieguvumi būtu pašvaldības iedzīvotājiem pēc administratīvi teritoriālās reformas realizēšanas.

Domes ieskatā, tiesību norma skar pašvaldību un prettiesiski ierobežo pašvaldības tiesības. Papildus tam vietvara uzskata, ka reformas realizēšanas process neatbilst Latvijas Republikas Satversmei.

"Likums, ciktāl tas skar pašvaldību, nav pieņemts Satversmē noteiktajā kārtībā, tas neatbilst subsidiaritātes principam. Likums nav pieņemts, pienācīgi konsultējoties ar pašvaldību un tās iedzīvotājiem," norāda domē.

Tāpēc dome lēmusi sagatavot un iesniegt ST pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 13.punktu, ciktāl tas paredz Rundāles pagasta, Svitenes pagasts un Viesturu pagasta iekļaušanu Bauskas novadā, atzīšanu par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Jau ziņots, ka ST vērsušies vairāki novadi, kur apstrīd administratīvi teritoriālo reformu. Tā Kandavas novada pašvaldība ST cenšas panākt novada saglabāšanu, Salas novads iebilst pret pievienošanu Jēkabpilij, Limbažu novads - pret Skultes pagasta iekļaušanu Saulkrastu novadā. Savukārt Salacgrīvas vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti, tādēļ iesniegusi pieteikumu ST. Tiesā vērsusies arī Inčukalna, Alojas, Rugāju, Varakļānu un Ikšķiles pašvaldība.

ST pagaidām ir pieņēmusi tikai Limbažu novada iesniegto prasību.