Alojas novads vērsīsies Satversmes tiesā par pašvaldības pievienošanu Limbažu novadam
foto: LETA
Novadu ziņas
2020. gada 20. jūlijā, 22:20

Alojas novads vērsīsies Satversmes tiesā par pašvaldības pievienošanu Limbažu novadam

Jauns.lv / LETA

Alojas novada domes deputāti šodien ārkārtas domes sēdē nolēma vērsties Satversmes tiesā (ST), apstrīdot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā paredzēto Alojas novada pievienošanu Limbažu novadam, norādīja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda (LZS).

Alojas novads vērsīsies Satversmes tiesā par pašva...

Viņš norādīja, ka reformas īstenošanas gaitā ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), ne Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija, kuru vadīja VARAM parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs (AP) pēc būtības neuzklausīja un nekonsultējās ne ar novada iedzīvotājiem, ne Alojas novada pašvaldību.

Bārda uzsvēra, ka reforma tika virzīta bez jebkāda ekonomiskā pamatojuma, vēl jo vairāk pēdējā brīdī no Limbažu novada atšķeļot Skultes pagastu.

Jau vēstīts, ka ST vērsušies vairāki novadi, kuri apstrīd administratīvi teritoriālo reformu. Tā Kandavas novada pašvaldība ST cenšas panākt novada saglabāšanu, Salas novads iebilst pret pievienošanu Jēkabpilij, Limbažu novads - pret Skultes pagasta iekļaušanu Saulkrastu novadā.

Savukārt Salacgrīvas vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti, tādēļ iesniegusi pieteikumu ST. Tiesā vērsusies arī Inčukalna pašvaldība.

ST pagaidām ir pieņēmusi tikai Limbažu novada iesniegto prasību.