Kartupeļu svētki, Nēģu diena un muzikālās pasakas: brīvdienu ceļvedis 10. un 11.oktobrim
Brīvdienās nesēdiet mājās!
Kultūra
2015. gada 9. oktobris, 09:39

Kartupeļu svētki, Nēģu diena un muzikālās pasakas: brīvdienu ceļvedis 10. un 11.oktobrim

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē – 10. un 11. oktobrī – ir iespēja ne tikai vērot zelta rudeni, bet arī izbaudīt tā sagādātās veltes gadatirgos gan Kartupeļu svētkos Madonā un Nēģu dienā Salacgrīvā, gan Simjūda jampadracī Valmierā un rudens andelē Smiltenē.

Mūzikas mīļi Rīgā var apmeklēt nepieradinātās mūzikas festivāla „Skaņu mežs” koncertvakarus vai doties uz „Muzikālajām pasakām” Rundāles pilī. Liepājas teātrī viesosies Daugavpils teātris. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – erotiskie sapņi Kalnciema kvartālā, Ukrainas brīnumi Rātsnamā un pārsteidzošais porcelāns Rīgas biržā.

1. Nēģu diena Salacgrīvā

Carnikava nav vienīgā, kura sevi uzskata par Nēģu karaļvalsts galvaspilsētu, uz šo godu pretendē arī Salacgrīva, kurā sestdien, 10. oktobrī, no pulksten 10.00 noritēs ikgadējie Nēģu svētki. Programma varen plaša:

* Mājražotāju un amatnieku gadatirgus;

* no pulksten 11.00 līdz 14.00 - dabas pētnieku pārgājieni Zvejnieku parkā, kā arī Salacas rallijs - laivu braucieni no Annasmuižas tilta līdz III nēģu tacim;

* no pulksten 12.00 - viesošanās nēģu tačos (izzinošas pastaigas tačos, stāsti par nēģu zveju, nēģu un zivju zupas, kā arī ceptu nēģu degustācijas I, II, III un Svētupes nēģu tačos;

* brīvdienu mājā „Vējavas” no pulksten 12.00 līdz 17.00 būs filmas „Latvijas nēģi” demonstrācija, vidzemnieku gaumē kūpinātu jūras zivju un īpašās vēžu zupas degustācija; kā arī seno nēģu zvejas rīku ekspozīcijas apskate;

* notiks arī spēle „Apceļo visus nēģu tačus”, radošās darbnīcas un nēģu adīšana;

* Dabas izglītības centrā (Rīgas ielā 16) no pulksten 14.00 notiks ūdens iemītnieku dabas izziņa;

* vecajā kinoteātrī no četriem pēcpusdienā būs Kino maratons, bet

* pulksten 21.00 Kapteiņu ostā sāksies Zutiņa diskovakars.

Jāatgādina, ka Salacgrīvas novadā vēl joprojām tiek piekopta senā nēģu zvejas tradīcija, izmantojot tačus. Tam par godu ik gadu rudenī Salacgrīvā tiek rīkota Nēģu diena, kurā var izbaudīt šo mistisko radību ķeršanu, ēšanu un apskatīšanu.

Nēģu dienas galvenais varonis ir 30 – 40 centimetrus garais upes nēģis, kas dzīvo dziļjūrā, bet nārstot dodas uz upēm, visticamāk, tām, kur kādreiz dzimis. Tādēļ piekrastes zvejnieki jau pirms vairākiem gadsimtiem izdomājuši veidu, kā noķert pēc iespējas vairāk šo slaiko, lokano, pilsētas augstmaņu iecienīto delikatešu - nēģu tacis ir īpašas konstrukcijas laipa, kas būvēta ar senču metodēm no vairākus gadus noturētām egļu kārtīm, tās sastiprinot kopā bez skrūvēm un naglām, un no kuras upē iegremdē murdus.

Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

2014. gada Nēģu diena Salacgrīvā

2. Kartupeļu svētki Madonā

Savukārt Madonā par to, ka pienācis rudens liecina gadskārtējie lielie Kartupeļu svētki. Šoruden – sestdien, 10.oktobrī - Madonā dārzeņu karalis kartupelis jau tiks godināts 17. reizi. Kartupeļu svētku rīkotāji pilsētas galvenajā - Saieta laukumā parūpējušies par īpašu kartupeļu un citu dārzeņu slavinošu izklaides programmu.

Jau no agra rīta pulksten 9:00 sāksies lustīga tirgošanās. Šajos svētkos būs iespēja iegādāties Latvijas lauku veltes tieši no to audzētāju rokām. Kartupeļi, dārzeņi un augļi, ogas un sēnes, medus, siers un maize, gaļas, zivju izstrādājumi un citi lauku labumi, sēklas, rudens stādi un amatniecības izstrādājumi – tas viss būs tirgū jūsu veselībai un ziemas krājumiem, savas mājas skaistumam un dārza košumam. Būs arī sātīgas kartupeļu pankūkas un rudenīga sēņu zupa.

Jaunums šajos Kartupeļu svētkos būs īpašā Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta informatīvā telts, kurā ikviens interesents varēs uzzināt vairāk par kartupeļu šķirnēm, to audzēšanu, pavairošanu un izmantošanu dažādiem mērķiem. Tāpat būs iespēja konsultēties par kartupeļu kaitēkļiem, to apkarošanu, par augsnes piemērotību un sagatavošanu un citām zemes pupu problēmām.

Tirgošanos kuplinās pašdarbnieku kolektīvi, grupas „Sniegavīri” priekšnesumi un atraktīvi svētku vadītāji, kas rūpēsies par jestru svētku noskaņu. Būs arī aizraujošas raujošām ar tupeņiem saistītas aktivitātes gan lieliem, gan maziem: veiklības stafetes, konkursi, kartupeļu boulings. Pirmo reizi tiks noteikts Madonas novada „Lielākais kartupelis”, „Garākais burkāns” un „ Resnākais kāposts”. Kartupeļu radošajā darbnīcā ikvienam būs iespēja atcerēties bērnību un izveidot kādu kartupeļu vai citu dārzeņu figūriņu, kuras apkopos dārzeņu skulptūru izstādē.

Sīkāk internetā: www.modona.lv.

3. Simjūda gadatirgus Valmierā

Sestdien, 10. oktobrī, no pulksten 9.00 līdz 16.00 Valmieras rātslaukumā un vecpilsētā notiks tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas jau no sen seniem laikiem ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas sezonas, kad ļaudīm jāparūpējas par dažādu krājumu iegādi. Šogad šis būs jubilejas gadatirgus, jo aprit 20 gadu kopš tā atjaunošanas.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma stāsta: „Simjūda gadatirgū aicināti piedalīties dažādi amatnieki un mājražotāji, kuri ar lielu gādību sarūpējuši gan pārtikas produktus, gan saimniecībā noderīgas lietas. Piemēram, tirgū būs nopērkami uz kļavas lapām cepti maizes kukuļi, mājās sieti siera rituļi un raudzēti vīni, dziednieciskas zāļu tējas un dažādi našķi – medus, rieksti, sukādes, rozīnes, ledenes un piparkūkas. Turklāt tirgus jau vēsturiski ir vieta, kur iegādāt īstas, mājās gatavotas un aromātiskas garšvielas, kas gatavošanas procesu padarīs vēl baudāmāku”. Tāpat Simjūdā ikviens varēs atrast dažādus koka amatniecības darinājumus, sākot no pavisam maziem ikdienas darbarīkiem un beidzot ar lielām dārza mēbelēm. Būs arī plašs klāsts ar dažādām rotaslietām, veidotām no akmens, kaula, metāla, upes pērlēm un stikla, apģērba gabaliem, darinātiem no vilnas, lina un ādas, kā arī dažādu novadu keramikas izstrādājumiem un mājas interjera lietām.

Gadatirgū būs pārstāvēta gandrīz visa Latvija, tādējādi ļaujot apmeklētājiem piedzīvot dažādu Latvijas pušu īpatnības. Piemēram, carnikavieši uz vietas vārīs īstu nēģu zupu, kā arī ceps nēģus uz oglēm.

Atzīmējot Simjūda atjaunošanas 20.gadadienu, sagatavota arī īpaša kultūras un izklaides programma. Pasākumus vienos viduslaiku tematika, tāpēc kultūras programma tiks koncentrēta pilsdrupu teritorijā. Ikviens varēs piedalīties radošajās amatnieku darbnīcās, izmēģinot jostu celošanu, aušanu, pastalu gatavošanu, filcēšanu, kalšanu, podniecību un maizes cepšanu, klūgu pīšanu, koka grebšanu, svilpavnieku gatavošanu un dzijas krāsošanu. Apmeklētājiem būs pieejams arī viduslaiku spēļu laukums, kurā īstu bruņinieku vadībā ikviens varēs pārbaudīt spēku, veiklību un izturību šķēpu mešanā, zobenu kaujās, maisu cīņās, podu sišanā, cietokšņa ieņemšanā un loku šaušanā. Tāpat interesenti varēs pastaigāt ar garajām kājām, izmēģināt zeķu metamo un šaušanu no īsta lielgabala, kā arī rāpties grēku stabā. Īpašs pārsteigums būs umurkumurs. Protams, neizpaliks dažādas tirgus lustes, ko nodrošinās Liepājas cirks un tirgus sieva ar Čāpiņ’ Jāni. Būs zīlnieču telts, levitējoša dzīvā skulptūra, mīms, leijerkastnieks, cirka tēls ar monociklu un dažādi stāstnieki no Vidzemes Stāstnieku festivāla. Tautiskas izdarības ar dziedāšanu un rotaļām piedāvās Valmieras Kultūras centra vokālais ansamblis „Trīnes”, Valmieras 5. vidusskolas bērnu folkloras kopa „Sudmaliņas” un Valkas folkloras kopa „Sudmaliņas”. Neatņemama tirgus sastāvdaļa būs ragu mūzika, ko spēlēs Valmieras Kultūras centra pūtēju orķestris „Signāls”.

4. Muzikālās pasakas Rundāles pilī

Sestdien, 10. oktobrī pulksten 13.00 un 15.00 Rundāles pilī Liepājas Simfoniskais orķestris piedāvā koncertuzvedumu „Muzikālās pasakas”. Visiem pils mazajiem apmeklētājiem jau no vienpadsmitiem rītās būs iespēja kopā ar pasaku varoņiem - Alvas zaldātiņu, Princesi, un Zosmāmiņu piedalīties radošajās darbnīcās.

Koncerts „Muzikālās pasakas” būs turpinājums jau aizsāktajam muzikālajam ciklam skolas vecuma bērnu auditorijai. Tajā tiks izspēlētas Nelokāmā Alvas zaldātiņa un Zosmāmiņas pasakas.

Rundāles pils direktors Imants Lancmanis teic, ka mūzikas iespaidā bērni un jaunieši tā pa īstam var iepazīt pils burvību. Šis koncerts, kurā komponisti skaņu bildēs būs izgleznojuši populārās pasakas, būšot neaizmirstams piedzīvojums.

Biļešu cenas: 3 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.rundale.net.

Muzikālās pasakas Rundāles pilī

5. Nepieradinātās mūzikas festivāls „Skaņu mežs” mūzikas namā „Daile”

Rīgā, mūzikas namā „Daile” (Krišjāņa Barona ielā 31), piektdien un sestdien, 9. un 10. oktobrī, notiks nepieradinātās mūzikas un ar to saistītās mākslas festivāla „Skaņu mežs 2015” koncertvakari. Festivālā būs dzirdami drosmīgi muzikāli izteikumi no visdažādākajiem mūzikas laukiem, sākot ar akadēmisko mūziku un brīvo improvizāciju un beidzot ar tehno un eksperimentālu popmūziku.

* Piektdien, 9. oktobrī. pulksten 20.00 koncertvakars piedāvās daudzveidīgu pārskatu pār eksperimentiem mūsdienu mūzikā, publikai prezentējot gan vecmeistarus, gan vēl nesen uzausušus talantus. Šajā vakarā uzstāsies tādi viesi kā Eiropas brīvās improvizācijas pionieris Pēters Brocmans (Vācija), izcilais amerikāņu pianists un komponists Frederiks Rževskis, ko dēvē par vienu no redzamākajām amerikāņu akadēmiskā avangarda personībām, Ņujorkas noizroka un „jaunās mūzikas” ansamblis „Zs”, noslēpumainais advancētā tehno producents Rrose, kā arī daudzi citi.

* Savukārt sestdien, 10. oktobrī, pulksten 18.00 tiks prezentēta ritmiska un „dzīva” elektronika, laikmetīga kompozīcija, brīva improvizācija un pat eksperimentāla popmūzika. Plašākai publikai pazīstamākais 10. oktobra vakara viesis būs britu producents Džeimss Holdens, kas savulaik bijis deep house mūziķis, taču gadu laikā pārtapis par robežas pārkāpjošu elektroniskās mūzikas eksperimentētāju. Šajā vakarā uzstāsies arī norvēģu dziedātāja Suzanna Valumrēda jeb Susanna, kas gan pašas rakstītas, gan mūsdienu popmūzikas klasikai pieskaitāmas dziesmas izpilda ambientā, ēteriskā un citpasaulīgi melanholiskā manierē.

Līdzās ritmiskai pacilātībai un popkultūrai tuvākajiem vakara priekšnesumiem programmā iekļauti koncerti, kas neatstās vienaldzīgus arī rūdītus eksperimentālās un akadēmiskās mūzikas cienītājus: improvizētu priekšnesumu sniegs norvēģis Pols Nilsens Lovs, kas šogad nodēvēts par vienu no labākajiem bundziniekiem pasaulē, un saksofonists Džons Bučers, ko dēvē par „ģēniju granta” ekvivalentu Lielbritānijā. Atskaņoti tiks arī citi nepieradinātās mūzikas skaņdarbi.

Biļešu cenas: 15 eiro. („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.skanumezs.lv.

Suzanna Valumrēda jeb Susanna (Norvēģija): „Imagine”

6. Liepājas teātrī viesojas Daugavpils teātris

Piektdien, 9. oktobrī, pēc vairāku gadu pārtraukuma Daugavpils teātris viesosies Liepājas teātrī, skatītājiem piedāvājot mūziklu bērniem „Leo - mazais lauva" un Rūdolfa Blaumaņa tautas komēdiju „Īsa pamācība mīlēšanā”. Mūziklu bērniem varēsiet redzēt pulksten 10.00, bet Blaumaņa komēdiju – pulksten 19.00.

Mūzikls „Leo – mazais lauva” ir stāsts par lauvēnu, kurš dodas uz džungļiem gūt no citiem zvēriem mācību, kas katram dzīvē var noderēt - par godīgumu, drosmi, pieticību, cieņu pret vecākiem... Tā pamatā izmantota Folkera Tapera pasaka, kuru pats autors ir uzdāvinājis Daugavpils teātrim iestudēšanai. Pēc autora domām mūsdienu pasaulē, kad valda vispārēja informācijas pārbagātība un pieejamība, ir ārkārtīgi svarīgi bērniem izskaidrot, kas ir labs un kas ir slikts, lai viņi tajā neapjuktu. Mūziklā iedzīvināts pamācošs stāsts, kas bagātināts ar spilgtām krāsām, mūsdienīgiem mūzikas ritmiem, galvu reibinošām dejām, trikiem un iespaidīgiem tērpiem. Izrāde „Leo – mazais lauva” nominēta „Spēlmaņu nakts 2015” balvai kategorijā

Savukārt muzikāli dramatiskajā izrādē „Īsa pamācība mīlēšanā” piedalās Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele, Daugavpils teātra dejotāju trupa un populārā Latgales grupa „Laimas Muzykanti". Izrādē skanēs Raimonda Paula dziesmas Daugavpils teātra aktieru un viesaktieru izpildījumā. Populārās Blaumaņa komēdijas darbība notiek laukos, kur Viļņu Jānis izmisīgi meklē sev dzīvesbiedri. Pretendentes ir dažādas - skaistas, čaklas un krietnas, bet, kad tu pienāc pavisam tuvu klāt, mani, ka viss nav tā, kā ļaudis runā. Šādās reizēs lieti noder viltība, caur ko tad arī var atrast to īsto un vienīgo. Un patīk mums vai nē ironizēt par šo tēmu, bet tie ir tipiski latvieši - ar mūžīgo vēlmi izrādīties citu priekšā, tēlot labākus, nekā patiesībā esam. Izrādi caurstrāvo mīlestība uz savu zemi, sētu, cilvēkiem, darbu un tradīcijām.

Biļešu cenas: uz bērnu mūziku – 4 – 5,50 eiro; uz „Īsa pamācība mīlēšanā” – 6 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: erotiskie sapņi, Ukrainas brīnumi un pazaudēti atrastais porcelāns

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” līdz nākamā gada 10. janvārim būs iespēja iepazīties ar pazīstamo keramiķu Ingunas Skujas un Melisas Breidenas (ASV) radošo projektu „Pazaudēts un atrasts”. Autores iedvesmojušās muzejā eksponētās Rietumeiropas un Austrumu porcelāna kolekcijas un izveidojušas sešus jaunus mākslas darbus, kas veido dialogu starp pagātni un tagadni, starp mākslinieku meklējumiem, idejām un varēšanu, ko šķir vairāki gadsimti. Katrs mākslinieču radītais darbs aicina no cita skatpunkta palūkoties uz atzītām vērtībām. Projekta atklāšana – piektdien, 9. oktobrī, pulksten 17.00. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vecrīgas galerijā „Apsīda” (Skārņu ielā 10/20) līdz 30. oktobrim ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras mācībspēku izstāde „4+1”, kurā piedalās mākslinieces Ieva Krūmiņa, Elīna Ģibiete, Diāna Janušone, Irēna Andrejeva un Aija Baumane. Izstādītajos darbos jūtama atšķirīgu personību klātbūtne un mākslinieču individuālais izteiksmes stils. Katra māksliniece atklāj savu interešu loku, pasaules izziņas ceļus, savu domu un sajūtu transformāciju materiālā. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema ielā 35, Pārdaugavā) līdz 24. oktobrim ir skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes un Latvijas Televīzijas žurnālistes Anetes Lesītes personālizstāde „Erotiskie sapņi”. Izstādes reklāmā teikts: „Viņš un Viņa. Vīrieša un Sievietes attiecības. Divu cilvēku saspēle ar dabas formu un krāsu ekspresijas starpniecību. Netieši intīma noskaņa. Lielformāta gleznas ar augļu un dārzeņu tuvplāniem erotiskās noskaņās, spilgtas krāsas ar dienvidu saules pieskārieniem ekspresīvi reālistiskā stilā, ar krāsu tecinājumiem un formu fragmentārismu”. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

* Rīgas Rātsnamā vēl tikai dažas dienas – līdz 15. oktobrim skatāma Ukrainas fotomākslinieka Vasīlija Pilipiuka izstāde „Ukraina – tu esi mans brīnums”. Fotogrāfijās apskatāmi Ļvivas un Ļvivas rajona, Kijevas, Odesas un Čerņihivas ievērojamo vietu skati. Jāpiebilst, ka darbu autors Vasīlijs Pilipiuks ir starptautiski atzīts foto mākslinieks un fotoizstāžu dalībnieks, Ļvivas Nacionālās akadēmijas profesors, kā arī Ukrainas Nacionālās prēmijas laureāts. Sīkāk internetā: www.riga.lv.

* Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) līdz 30. decembrim skatāma izstāde „Gustavs Cīmens - fotogrāfijas celmlauzis Liepājā un Cēsīs”. Izstādes varonis - Gustavs Cīmens (1815 – 1876) pieskaitāms pie Liepājas un Cēsu fotogrāfijas celmlaužiem. Viņa profesionālā darbība aizsākusies Liepājā, bet turpinājās Cēsīs, un viņa fotogrāfiskie darbi būtiski papildina Latvijas foto vēstures kopainu. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Salacgrīvas novada dome, Ieva Čīka/LETA