Cimdars: jāmainās vēlēšanu norisei, lai tās būtu realizējamas arī pandēmijas laikā
Viedokļi
2020. gada 15. jūlijs, 16:22

Cimdars: jāmainās vēlēšanu norisei, lai tās būtu realizējamas arī pandēmijas laikā

Jauns.lv

“Vēlēšanu nodrošināšanai, ja tās notiek pandēmijas apstākļos, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība tieši jau šobrīd, jo nav pārliecības, ka līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām mums viss būs kārtībā ar vīrusiem,” par to, kā pandēmijas ietekmē mainās arī vēlēšanu norise, RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” teica Vēlēšanu ekspertu biedrības prezidents, bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cimdars uzskata, ka jāturpina strādāt pie tādām procedūrām, kas nodrošinātu balsošanu attālināti vai pēc iespējas mazākā kontaktā cilvēkam ar cilvēku. Viņš arī norādīja, ka valstī neesot institūcijas, kas būtu atbildīga par vēlēšanu politikas attīstības plānošanu.

Cimdars uzskata, ka tādai demokrātiski svarīgai lietai kā vēlēšanas – leģitīmas varas maiņai, ir jābūt realizējamām arī pandēmijas laikā, pretējā gadījumā mēs nonāksim pie tā, ka: “izmantojot vīrusa aizsegu, nevarēs iet uz skolu, veikaliem, neko nedrīkstēs… mums ir jāiemācās organizēt sava dzīve arī tad, ja šis vīruss būs arī turpmāk, jo mums ir jāizdzīvo. Tas nozīmē, ka ir jābūt arī vēlēšanām.”

Šobrīd jau esot valstis, kur vīruss tiek izmantots, lai apspiestu protestētājus, liktu “tuptūžos” varai neizdevīgus cilvēkus. “Paldies Dievam, ka pie mums šādas situācija nav un es ceru, ka arī nebūs,” saka Cimdars.

Runājot par paša iesaistīšanos politikā, Cimdara interesi varot sagaidīt tās politiskās partijas, kuras respektē Maslova vērtību piramīdu, kuras neignorē, ka cilvēkiem, pirmkārt, ir jānodrošina fizioloģiskās vajadzības. “Lai viņi ir paēduši, izgulējušies, lai tiktu apmierinātas pirmās nepieciešamības vajadzības, lai viņi justos droši sociālajā vidē un tikai tad seko sociālā atzinība, piederība pie kaut kādām interešu grupām. Man liekas, ja runā un pievērš uzmanību tikai augšējo slāņu apmierināšanai, aizmirstot primārās pamatvajadzības, tad veidojas situācija, ka viena daļa ir bez darba un nav ēdusi”.