foto: LETA
Ik gadu Latvijā pieaug lauksaimniecisko darbību rezultātā bojāto autoceļu skaits
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2020. gada 29. jūnijs, 23:37

Ik gadu Latvijā pieaug lauksaimniecisko darbību rezultātā bojāto autoceļu skaits

Jauns.lv / LETA

Katru gadu visā Latvijas valsts teritorijā pieaug lauksaimniecisko darbību rezultātā bojāto autoceļu skaits, pirmdien diskusijā par ceļu zemes nodalījuma joslu izmatošanu lauksaimniecībā vērsa uzmanību Zemkopības ministrijas (ZM) un Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

ZM Meža departamenta Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vadītāja Kristīne Cinkus aģentūrai LETA pastāstīja, ka diskusijas mērķis bija rast racionālu risinājumu visām pusēm savstarpēji pieņemamā veidā izmantot valstij SM piekrītošo vai īpašumā esošo autoceļu zemi lauksaimniecībā. ZM uz diskusiju bija aicinājusi Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, biedrību "Zemnieku saeima" un VAS "Latvijas valsts ceļi", kā arī SM, un Lauku atbalsta dienestu.

Cinkus pastāstīja, ka ZM un SM diskusijā vērsa lauksaimniekus pārstāvošo organizāciju uzmanību uz katru gadu visā valsts teritorijā pieaugošo lauksaimniecisko darbību rezultātā bojāto autoceļu skaitu. Īpaši grāvju uzaršana, autoceļu konstrukcijas bojāšana, inženiertehnisko komunikāciju bojāšana un ūdens atvades sistēmu iznīcināšana veicina ķimikāliju un dubļu nonākšanu uz ceļa, ceļa kūkumošanos, neprognozējamus izskalojumus un nosēdumus, ceļu malas noslīdējumus, kritiski samazina autoceļu nestspēju. Tamdēļ ceļus uzturēt kļūst apgrūtinoši un pat neiespējami, īpaši atkušņa periodos un pavasarī.

ZM un SM diskusijā zemniekus pārstāvošās nevalstiskās organizācijās aicināja informēt un izglītot savus biedrus ar augstu atbildības sajūtu un sapratni apsaimniekot teritoriju autoceļu zemes nodalījuma joslās.

Cinkus arī atzīmēja, ka SM pārstāvji konceptuāli neiebilda pret saprātīgu nodalījuma joslas apsaimniekošanu - ar nosacījumu, ja ievēro visas normatīvo aktu prasības. 

Tāpat SM aicināja neignorēt saņemtos mērnieku uzaicinājumus un ierasties uz kadastrālo uzmērīšanu, jo tikai tā var vienoties par visām ieinteresētajām pusēm lietderīgāko robežzīmju ierīkošanas veidu. Zemes īpašnieka pienākums ir saglabāt uz viņa zemes ierīkotās robežzīmes, zemniekiem atgādināts.