foto: Ekrānuzņēmums
Tiesībsargs skarbi izsakās par pensijām: "80 eiro ir absolūtā nabadzība"
Juris Jansons uzskata, ka netaisnīga ir bijusi 1996.gada pensiju reforma.
Sabiedrība
2020. gada 29. jūnijs, 18:23

Tiesībsargs skarbi izsakās par pensijām: "80 eiro ir absolūtā nabadzība"

RīgaTV 24

"Ja pensijas būtu pienācīgā līmenī, mēs nerunātu par to, vai ir slikti vai labi aplikt pensijas ar nodokli. Ja pensija ir zem nabadzības riska sliekšņa, cik pamatoti ir nenodrošināt cilvēka cienīgu izdzīvošanas līmeni īpaši cilvēkiem, kas ir godprātīgi strādājuši un darba stāžu krājuši ne ar sociālajām iemaksām, bet svarīgi bija nostrādātie gadi," RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” par pensiju kritiski zemo slieksni sacīja Tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc Jansona teiktā netaisnīga ir bijusi 1996.gada pensiju reforma. Tā esot jāpārskata, būšot sarežģīti, taču Tiesībsargs ir gatavs izskatīt divus pieteikumus par minimālajām pensijām.

foto: Ekrānuzņēmums
Juris Jansons uzskata, ka netaisnīga ir bijusi 1996.gada pensiju reforma.

“Bāze minimālajai vecuma pensiju ir 80 eiro – kas tas tāds? Tā ir absolūtā nabadzība pasaulē. Lai gan Latvija sevi sludina par valsti ar augstiem ienākumiem, te parādās tā manipulatorā pieeja – kad mums vajag, mēs esam bagāta valsts, kad negribam kaut ko nodrošināt, esam ar zemiem ienākumiem,” valdības un atbildīgo iestāžu pieeju pensiju jautājumiem kritizēja Tiesībsargs.

Būtisks pieteikums pēc Jansona teiktā ir arī attiecībā uz minimālajām invaliditātes pensijām, kur bāze ir 80 eiro. Šeit gan pensijas apmērs atšķiroties vai invaliditāte iegūta dzīves laikā, vai tāda bijusi jau piedzimstot. “Liela daļa no šiem cilvēkiem ir ar nekādām darba spējām. Ja cilvēkam, kurš ir piedzimis ar invaliditāti, minimālā pensija ir 122 eiro, ko ar to var iesākt,” retoriski jautā Jansons.