foto: Zane Bitere/LETA
Rinkēvičs: Latvija pievienojas Kanādas aicinājumam Ķīnai atbrīvot divus tās pilsoņus
Edgars Rinkēvičs norādīja, ka aizturēto Kanādas pilsoņu apsūdzībām nav pamata.
Politika
2020. gada 20. jūnijs, 15:13

Rinkēvičs: Latvija pievienojas Kanādas aicinājumam Ķīnai atbrīvot divus tās pilsoņus

Jauns.lv / LETA

Latvija solidarizējas ar Kanādu un aicina Ķīnu nekavējoties atbrīvot divus tās pilsoņus, tviterī paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ķīna diviem Kanādas pilsoņiem oficiāli izvirzījusi apsūdzības spiegošanā. Tas noticis 18 mēnešus pēc tam, kad viņi, saasinoties Pekinas un Otavas attiecībām, tika aizturēti.

Kā norādījis Latvijas ārlietu ministrs, aizturēto Kanādas pilsoņu - bijušā diplomāta Maikla Kovriga un uzņēmēja Maikla Spavora - apsūdzībām nav pamata.

Jau ziņots, ka abi kanādieši Ķīnā tikai aizturēti drīz pēc tam, kad Kanādā uz ASV ordera pamata bija aizturēta Ķīnas tehnoloģiju lieluzņēmuma "Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou.

Augstākā tautas prokuratūra piektdien pavēstīja, ka ir sākusi Kovriga un Spavora kriminālvajāšanu. Viņi tiek turēti aizdomās par "spiegošanu ārvalstu labā" un "valsts noslēpumu nodošanu".

Ķīnas lēmums attiecībā uz kanādiešiem pieņemts dažas nedēļas pēc tam, kad Kanādas tiesnesis bija nospriedis, ka process par Menas izdošanu ASV tiks turpināts.

Pēc Menas aizturēšanas Kanādas un Ķīnas attiecības ievērojami pasliktinājušās, cietušas arī tirdzniecības saites.

Kopš Covid-19 parādīšanās Ķīna atcēlusi konsulārās vizītes pie aizturētajiem kanādiešiem, aprīlī pavēstīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Kā vēstīts, Mena ir "Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfei meita, un viņa Kanādā tika aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā 2018.gada 1.decembrī pēc ASV varas iestāžu lūguma. Savienotās Valstis pieprasa Menas izdošanu, jo viņai ASV izvirzītas apsūdzības par Savienoto Valstu Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Žeņs Dženfei ir izteicis pieņēmumu, ka šī lieta ir daļa no ASV sazvērestības "Huawei" sagraušanai, jo ASV uzskata šo uzņēmumu par drošības risku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās