foto: Zane Bitere/LETA
Vai VID ir iecietīgs pret savējiem? KNAB un VID maigi soda likumu pārkāpušos dienesta darbiniekus
Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes teiktais par cīņu pret negodprātīgiem darbiniekiem, šķiet, ne līdz galam atbilst patiesībai.
112
2020. gada 16. jūnijs, 11:49

Vai VID ir iecietīgs pret savējiem? KNAB un VID maigi soda likumu pārkāpušos dienesta darbiniekus

Jauns.lv Analītiskā nodaļa

Pagājušā nedēļā Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaļi paziņoja, ka VID Iekšējās drošības pārvalde ir aizturējusi organizētu grupu, kas pieprasīja kukuli 65 tūkstošu eiro apmērā ar mērķi to nodot dienesta amatpersonai. Minētā naudas summa prasīta, lai VID darbinieks, izmantojot savu dienesta stāvokli, nodrošinātu padziļinātu un tendēti nelabvēlīgu pārbaužu veikšanu attiecībā pret konkrētiem uzņēmumiem.

Līdz ar publisko paziņojumu par VID Iekšējās drošības pārvaldes darba rezultātu, iestādes ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme publiski pauda arī savu viedokli: "Gan es kā VID ģenerāldirektore, gan sabiedrība ir ieinteresēta, lai dienestā nestrādātu negodprātīgi darbinieki. Attiecībā uz šādiem gadījumiem nebūs nekādas tolerances. Esmu pārliecināta, ka ar sabiedrības aktīvu līdzdalību, kopējiem spēkiem spēsim veicināt godīgu uzņēmējdarbības vidi, kāpinot kopējo labklājību, kā arī spēsim izskaust negodprātīgu ierēdņu atrašanos atbildīgos amatos."

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pēcāk izdeva VID rīkojumu: informēt sabiedrību par visiem konstatētajiem VID darbinieku pārkāpumiem, kā arī norādīja, ka, neinformējot sabiedrību par VID darbinieku negodprātīgo rīcību, veicot amata pienākumus, dienests nespēs izskaust šādus gadījumus. "Uzskatu, ka šādā veidā VID netiks galā ar negodīgajiem darbiniekiem," norādīja Reirs.

Jāatzīst, ka jau pašlaik ir iespējams publiski iegūt informāciju par valsts amatpersonu saukšanu pie administratīvās atbildības vismaz divās publiskās datu bāzēs, proti, VID un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapās. Tomēr noprotams, ka Reirs no VID sagaida plašāku konstatēto pārkāpumu atklātību, neaprobežojoties vien ar administratīvo atbildību.

Jauns.lv izpētīja VID un KNAB publicētos datus attiecībā uz VID amatpersonu administratīvajiem pārkāpumiem. Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju par amatpersonu darbībā konstatētiem pārkāpumiem likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ietvaros, atklājām, ka pēdējā gada laikā KNAB uzmanību izpelnījušās 24 VID amatpersonas. Pret astoņiem cilvēkiem nav uzsākta lietvedība, un viņi atbrīvoti no administratīvās atbildības, saņemot KNAB mutvārdu brīdinājumu, bet 16 amatpersonas sodītas ar naudassodu. VID amatpersonas, kuras sauktas pie administratīvās atbildības, bija vairākkārt veikušas aizliegtas darbības – personīgu motīvu vadītas ieguva informāciju no VID datu bāzēm, kas nebija nepieciešama valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanai.

Par šādām darbībām likums paredz uzlikt naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā. KNAB VID amatpersonām noteicis sodus no 70 līdz 160 eiro, nevienai nav atņemtas tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu. KNAB sodanaudu piemērojis sekojošām VID amatpersonām: Inese Pabērza, Sandra Bauģe, Ilona Gādmane, Sarmīte Grāpēna, Inese Birnika, Antra Lapiņa, Inese Leičenko, Ingrīda Āboliņa, Ilga Lokastova, Olga Loginova, Daiga Dreimane, Elita Steks-Eglīte, Linda Burova-Bērziņa, Anita Klima, Ineta Sjademe, Kristīne Buša.

Aplūkojot VID publicēto informāciju par kolēģiem, kuri nav pratuši pareizi aizpildīt savas valsts amatpersonu deklarācijas un viņiem piemērotajiem administratīvajiem sodiem, Jauns.lv konstatēja, ka soda nauda pēdējā gada laikā VID piemērota 17 darbiniekiem, bet pret astoņām VID amatpersonām nav uzsākta lietvedība, un tās atbrīvotas no administratīvās atbildības, aprobežojoties ar mutvārdu brīdinājumu. VID darbiniekiem piemērotās sodanaudas svārstās no 10 līdz 40 eiro, lai gan likums ļauj būt bargākiem, nosakot soda naudas apmēru līdz 350 eiro par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktā termiņā, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Kā liecina publiski pieejamā informācija, citām valsts amatpersonām par šādiem pārkāpumiem tiek piemēroti bargāki sodi nekā 40 eiro. Vai kolēģu būšana ir bijusi vainu mīkstinošs apstāklis, atliek vien minēt.

Jauns.lv publicē arī VID amatpersonu sarakstu, kurām VID ir piemērojis administratīvo sodu pēdējā gada laikā: Lauris Kārkliņš, Linda Burova-Bērziņa, Regīna Āboliņa, Nora Ansone, Inga Goldberga-Bērziņa, Armands Upenieks, Santa Krastiņa, Evita Landiša, Olga Živuhina, Diāna Kudravecs, Dainis Broks, Liene Beinarte, Juris Ļaksa, Andrejs Akula, Vladimirs Vinokurovs, Elita Jušinska, Pēteris Supe.

Īpašu uzmanību Jauns.lv ir piesaistījis fakts, ka, piemēram, VID amatpersonai Lindai Burovai-Bērziņai KNAB  2019. gada septembrī piemēroja 80 eiro naudas sodu. Burova-Bērziņa no informācijas sistēmas, personisku motīvu vadīta, ieguva informāciju, kas nebija nepieciešama valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanai. Savukārt 2019. gada decembrī pie apstākļiem, ka VID amatpersonu tikai pāris mēnešus iepriekš KNAB administratīvi sodījis, VID viņai piemēroja faktiski minimālo naudassodu 10 eiro apmērā. Burova-Bērziņa nebija ievērojusi valsts amatpersonas deklarācijas aizpildīšanas kārtību: precīzas informācijas par bezskaidrās naudas uzkrājumu nenorādīšana deklarācijā un precīzas informācijas par ienākumiem nenorādīšana deklarācijā par informācijas iegūšanu. Burovas-Bērziņas piemērs norāda, ka VID amatpersonu piemērotās salīdzinoši mazās soda naudas kolēģiem varētu nebūt nejaušība, bet iespējama koleģiāla pretimnākšana. Tas savukārt ir pretrunā ar VID ģenerāldirektores Jaunzemes publiski pausto par bez tolerances iecietību pret VID amatpersonu pārkāpumiem.