foto: jelgava.lv
Jelgavā ceļ cukurfabriku, atdzimst hercoga Jēkaba un zemgaļu godība
Jelgavā top Smilšu skulptūru parks, kurā atdzimst arī kādreiz slavenā Jelgavas cukurfabrika.
Novadu ziņas
2020. gada 16. jūnijs, 05:48

Jelgavā ceļ cukurfabriku, atdzimst hercoga Jēkaba un zemgaļu godība

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tikai šoreiz izslavētie Jelgavas vēsturiskie simboli un personības atdzimst smiltīs. Šogad ierastā Starptautiskā Smilšu festivāla formāts mainīts un tajā pandēmijas dēļ piedalās tikai Latvijas mākslinieki, kuri veido skulptūras, veltītas senās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas 755. jubilejai par godu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jelgavā smiltīs “atdzīvojas” pilsētas vēsture

Turpinot 14 gadus garo tradīciju un pielāgojoties situācijai, Jelgavā, Pasta salā arī šogad top smilšu skulptūru parks, kuru atvērs sestdien, ...

gallery icon
7

Turpinot 14 gadus garo tradīciju un pielāgojoties situācijai, Jelgavā, Pasta salā arī šogad top smilšu skulptūru parks, kuru atvērs sestdien, 20. jūnijā. Ierastie Smilšu skulptūru festivāla lielie jampadrači un koncerti gan šogad izpaliks.

Pilsētas 755. jubilejas gadā smilšu skulptūru parks godinās Jelgavas vēstures leģendas un lielākās vērtības – sākot ar senajiem ziemeļbriežu medniekiem līdz pat visiem tik iemīļotajai grupai “Prāta vētra”. Parka māksliniecisko koncepciju radījis tēlnieks Kārlis Īle, bet smilšu mākslas darbu izveidē piedalās mākslinieki no visas Latvijas. Pašlaik Jelgavā notiek parka izveide.

Pielāgojoties valstī un pasaulē noteiktajai ārkārtējai situācijai un ierobežojumiem, Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls šogad nevar uzņemt māksliniekus no visas  pasaules, bet pasākuma organizatori ir raduši risinājumu, lai arī šoreiz jelgavniekiem un pilsētas viesiem visas vasaras garumā būtu iespēja ielūkoties smilšu mākslas pasaulē. Līdz ar unikālo situāciju un nozīmīgo tēmu parka veidošanai izraudzīta jauna mākslinieciskā koncepcija, kuru veidojis viens no pasaulē titulētākajiem un atzītākajiem skulptoriem, Latvijas zelta tēlnieku komandas vadošais spēks, Kārlis Īle.

Skulptūru skicēs aptverti dažādi Jelgavas vēstures notikumu periodi, sākot ar senajiem ziemeļbriežu medniekiem, zemgaļu apmetnēm Lielupes krastā, zobenbrāļu ordeni, Hercogu Jēkabu, pasaules zināmāko dēkaiņu piedzīvojumiem, pirmo gaisa balonu, teātra tēva Alunāna motīviem līdz pat pirmajai cukurfabrikai, pilsētas lielajam ģerbonim un visiem tik labi zināmajiem jelgavniekiem, grupai “Prāta vētra”.
 
Pēc parka atvēršanas mākslinieki paralēli jau radītajām skulptūrām turpinās darbu pie tā papildināšanas ar jauniem tēlniecības brīnumiem, ļaujot ikvienam ielūkoties smilšu mākslas tapšanas procesā. Papildus skulptūrās neiekļautajiem vēstures notikumiem, parka teritoriju papildinās dažādas informatīvas planšetes, kas vēsta  par Jelgavas pilsētas 755 gadu garo vēsturi un notikumiem.

Smilšu skulptūru parks Jelgavas Pasta salā darbosies katru dienu no pulksten 10.00 līdz 20.00 līdz 1. oktobrim.