foto: Shutterstock
Varakļānu novadam paredzēts iekļauties topošajā Rēzeknes novadā
Varakļānu pils.
Novadu ziņas
2020. gada 10. jūnijs, 14:58

Varakļānu novadam paredzēts iekļauties topošajā Rēzeknes novadā

Jauns.lv / LETA

Varakļānu novads pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR) veikšanas iekļausies topošajā Rēzeknes novadā, paredz Saeimas līdz šim lemtais.

Parlamentam vēl būs jābalso par ATR likumprojektu galīgajā lasījumā.

Saeima šodien, skatot priekšlikumus ATR likumprojektam galīgajā lasījumā attiecībā uz Rēzeknes novadu, nemainīja otrajā lasījumā atbalstīto redakciju, ka Varakļānu novads iekļausies topošajā Rēzeknes novadā.

Tika noraidīti gan deputātes Lindas Liepiņas priekšlikums, kas paredzēja Rēzeknes novadu veidot bez Varakļāniem, gan deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) rosinājums to veidot veidot bez Varakļāniem un Viļāniem.

Par savu redzējumu Saeima šajā jautājumā daļēji lēma arī 9.jūnijā, atbalstot deputāta Edmunda Teirumnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu topošajā Madonas novadā neiekļaut Murmastienes pagastu, Varakļānu pagastu un Varakļānu pilsētu.

Plašas debates un domstarpības Saeimā bija raisījis jautājums, vai Varakļāniem būt Madonas vai Rēzeknes novadā. Iepriekš atbildīgajā komisijā tika lemts par labu Varakļānu iekļaušanai Madonas novadā, bet Saeima šo ieceri noraidīja.

Debatēs 9.jūnijā Saeimā par labu Varakļānu pievienošanai Rēzeknei tika norādīts, ka Varakļāni vēsturiski veido Latgales kultūrvidi un ka tikai padomju laikos Varakļāni tikuši iedalīti Vidzemes sastāvā.

Kā ziņots, Varakļānu novada iedzīvotāji iepriekš aicināja deputātus pašvaldību pievienot Madonas novadam, informēja atbalsta akcijas par šo rosinājumu rīkotājs Viktors Vilkaušs.

Vilkaušs atsaucas uz aptauju, kad 84% aptaujas dalībnieku ir pauduši vēlmi pievienoties Madonas novadam, ar ko jau gandrīz 60 gadus saista ciešas administratīvās, ekonomiskās un kultūras saites.

Viņš bija norādīja, ka Saeima iepriekš ATR likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā parādīja, ka liela daļa pārstāvēto politisko spēku varakļāniešu viedokli ignorē. Pievienošanos Madonai atbalstošie iedzīvotāji uzskata, ka, ja Varakļāni būtu iekļauti Madonas novadā, tad nekādi neapdraudētu vietējo iedzīvotāju latgalisko identitāti.