foto: LETA
Visi ģenerālprokurora amata kandidāti izturējuši pārbaudi par atbilstību augstākās pielaides saņemšanai
Pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā.
Politika
2020. gada 3. jūnijs, 15:22

Visi ģenerālprokurora amata kandidāti izturējuši pārbaudi par atbilstību augstākās pielaides saņemšanai

Jauns.lv / LETA

Visi astoņi kandidāti uz ģenerālprokurora amatu ir izturējuši Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārbaudi par atbilstību augstākās pielaides darbam ar valsts noslēpumu saņemšanai,  apstiprināja Tieslietu padomē.

Tagad, kad ir saņemts SAB atzinums, Tieslietu padome varēs uzsākt kandidātu vērtēšanu.

Padomes mājaslapā publicētās visu kandidātu koncepcijas par prokuratūras darbības attīstību.

Uz amatu kandidē Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss, Ģenerālprokuratūras Prokuroru personāla un profesionālās izaugsmes nodaļas prokurors Jānis Ilsteris, Ģenerālprokuratūras Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors Alēns Mickevičs, Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Uvis Kozlovskis, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs, 12.Saeimas deputāts Gunārs Kūtris un kādreizējais prokurors, tagad advokāts Aldis Pundurs.

Ģenerālprokuroram ir nepieciešama pirmās kategorijas speciālā atļauja jeb pieeja sevišķi slepenai informācijai. Valstī amatpersonām izsniedz arī otrās un trešās kategorijas speciālās atļaujas.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un Eiropas Savienības (ES) esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā.