Pasniedz Teātra dienas izcilības balvas

2020.gada 1.jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisinājās Teātra dienas izcilības balvu pasniegšanas ceremonija, ko ik gadu rīko “Latvijas Teātra ...

gallery icon
8
Kultūra
2020. gada 2. jūnijs, 12:45

Ievērojot epidemiologu noteiktos drošības noteikumus, pasniegtas Teātra dienas izcilības balvas

Jauns.lv

2020.gada 1.jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisinājās Teātra dienas izcilības balvu pasniegšanas ceremonija, ko ik gadu rīko “Latvijas Teātra darbinieku savienība” sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa muzeju.

Ņemot vērā, ka Latvijā aizvien ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, ceremonija notika ļoti šaurā cilvēku lokā, ievērojot savstarpējo 2 metru distanci, atļauju pulcēties iekštelpās un ārtelpās līdz 25 cilvēkiem un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus.

•    Lilitas Bērziņas balvu par spilgtu sniegumu pēdējo sezonu laikā un mākslinieciski augstvērtīgu darbu daudzu gadu garumā saņēma Jaunā Rīgas teātra aktrise Regīna Razuma. Balvu pasniedza Elīna Vāne.

foto: Valters Poļakovs
Teātra dienas izcilības balvas laureāti.

Regīna Razuma saņemot balvu, atzina, ka laime ir spēlēt dažādas lomas, un saņemt Lilitas Bērziņas vārdā nosaukto balvu ir tik dīvaini un cienījami.

•    Harija Liepiņa balvu par spožu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā saņēma Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs. Balvu pasniedza Arturs Krūzkops.

“Šādas balvas ir vajadzīgas, un man tas ir ļoti svarīgi”, saņemot balvu, atzina Gundars Grasbergs.

•    Helēnas Tangijevas–Birznieces balvu par mūža ieguldījumu baleta mākslā un pedagoģijā Latvijas Profesionālā baleta asociācija pasniedza Intai Karulei – Teikmanei. Balvu pasniedza Maruta Grosberga–Taubere (Dinga).

Karule-Teikmane saņemot balvu, atklāja, ka bijusi Helēnas Tangijevas krustbērns. Tieši pie Tangijevas viņa nospēlējusi visas lielās lomas.

•    Jēkaba Dubura balvu par jaunoaktieru audzināšanu un ieguldījumu teātrapedagoģijā 45 gadu garumā saņēma Anna Eižvertiņa. Balvu pasniedza Edmunds Freibergs, kurš pievienojās daudzu kolēģu uzslavām, ka Anna Eižvertiņa balvu godam nopelnījusi un izpelnījusies ļoti daudzu studentu cieņu un mīlestību.

Eižvertiņa saņemot balvu, pateicās kolēģiem un saviem studentiem: “Teātris ir mans vīrs, studenti – mani bērni.”

Laureātus sveica iepriekšējo gadu balvu saņēmēji, draugi un kolēģi, kā arī laureātiem tika pasniegtas mākslinieka Māra Šustiņa veidotās goda zīmes – ordeņi.

Apbalvošanas pasākumu, kā ierasts, vadīja profesors, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktors Jānis Siliņš un LTDS valdes priekšsēdētāja, aktrise Daiga Šiliņa-Gaismiņa, kura novēlēja visiem klātesošajiem izturību un spēku šajā laikā: “Var pastāvēt tas, kurš var pārvērsties!”

Balvu kandidātus ieteica Latvijas profesionālie teātri un teātra kritiķi.