foto: Rīgas Domes Īpašuma departaments.
Mežaparka estrāde ieguvusi jaunu veidolu
Mežaparka Lielā estrāde pārtapusi "Sidraba birzs" veidolā.
Runā Rīga
2020. gada 31. maijs, 04:29

Mežaparka estrāde ieguvusi jaunu veidolu

Jauns.lv

Mēnesi pirms līgumā noteiktā termiņa ekspluatācijā nodota Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmā kārta – izbūvēta jaunā ēka, kupols, tai pieguļošā infrastruktūra – apsardzes objekts, inženiertehniskās sistēmas, apkārtesošie ceļi, veikta teritorijas labiekārtošana.

Estrāde ieguvusi arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša iecerētās "Sidraba birzs" dziesmu kalnā veidolu. Sazarotais koku raksts un pārējās Ungārijā ražotās metāla konstrukcijas sver 1766,4 tonnas un iestiepjas debesīs līdz 35,8 metriem. Metāla kopnēs iekārti 510 akustiskie vairogi. Tādējādi šis objekts Eiropas mērogā ir atzīstams kā unikāls un sarežģīts, kuram ir arī individuāls akustiskais risinājums, vēsta Rīgas domes Īpašuma departaments.

Jaunajā estrādē ir iespēja uzstāties 12 874 koristiem – teju divreiz vairāk nekā iepriekš, kā arī uzņemt dejotājus paplašinātajā dejošanas laukumā.

Estrāde būs ērtāka, vieglāk pieejama un drošāka, īpaši pārdomāts ir pakāpienu un sēdvietu izkārtojums – pakāpieni veidoti no dzelzsbetona konstrukcijām, sēdvietās ir noņemami koka soli ar īpašu aizsargkārtu. Estrādē izbūvēta adiabātiskā sistēma, kas karstā laikā ļaus atvēsināt dziedātājus, dzesējot sakarsušo gaisu ar ūdens miglas palīdzību.

foto: Rīgas Domes Īpašuma departaments.
Mežaparka Lielā estrāde pārtapusi "Sidraba birzs" veidolā.

Būvdarbus veica pilnsabiedrības "LNK", "RERE". Telpu izbūves darbus plānots pabeigt noslēdzošajā kārtā līdz nākamā gada decembrim, par tiem domes Īpašuma departaments jau izsludinājis iepirkuma procedūru.

Pandēmijas dēļ šovasar paredzētie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir pārcelti par gadu. 2023. gadā jānotiek XXVII Vispārējiem dziesmu un XVII deju svētkiem.