foto: Publicitātes
10 iemesli, kādēļ studēt!
Tava izglītība
2020. gada 28. maijs, 15:54

10 iemesli, kādēļ studēt!

Karlīna Timofejeva

Mācību gads strauji tuvojas noslēgumam un 12. klašu absolventiem visā Latvijā jāpieņem lēmums par to, vai studēt un kādu studiju virzienu izvēlēties. Studiju programmu izvēle ir ļoti plaša un katram jāatrod piemērotākā, balstoties uz savām prasmēm, interesēm un talantiem. Daudzi jaunieši šajā laikā aizdomājas, vai vispār izvēlēties turpināt mācības un stāties kādā no augstskolām? Lai atvieglotu lēmuma pieņemšanas procesu, Biznesa augstskola Turība iepazīstina ar desmit iemesliem, kādēļ ir vērts studēt, neatkarīgi no izvēlētā studiju virziena!

Studijas paplašina redzesloku – neatņemama studiju procesa sastāvdaļa ir dažādas diskusijas, viedokļu apmaiņa starp kursabiedriem, kā arī starp studējošajiem un mācībspēkiem. Tāpat studiju laikā studenti izstrādā dažādus patstāvīgos darbus, meklējot, atlasot un analizējot lielu informācijas apjomu par dažādām tēmām. Tas sekmē kritisko domāšanu un paplašina redzesloku ne tikai izvēlētajā nozarē, bet attiecībā uz dažādām sabiedrības aktualitātēm kopumā.

Zināšanu iegūšana – semināri un konferences, lekcijas, grupu darbi, mācību ekskursijas – šie un daudzi citi studiju procesa elementi sekmē jaunu zināšanu ieguvi un nostiprināšanu. Lai gan zināšanu ieguvē būtiska nozīme ir katra studējošā ieguldītajam darbam, katrs pasniedzējs ar savu artavu, zināšanām un pieredzi sniedz iespēju katrā lekcijā uzzināt ko jaunu un noderīgu.

Praktiskās iemaņas – simulācijas, reālo procesu izspēles, praktiskie semināri un prakses iespējas dažādu nozaru iestādēs un uzņēmumos palīdz nostiprināt lekcijās iegūtās teorētiskās zināšanas. Tas ir reāls ieskats darba tirgū un izvēlētajā procesijā jau studiju laikā, kas palīdz saprast, vai nospraustais virziens ir patiešām piemērots.

Sekmē konkurētspēju darba tirgū – augstākā izglītība ir atslēga uz labāk apmaksātu darbu, kā arī karjeras izaugsmes iespējām. Valsts un pašvaldību iestādēs noteikta līmeņa izglītība visbiežāk būs obligāta prasība, arī privātajā sektorā, izvēloties starp diviem potenciālajiem darbiniekiem, lielā daļā gadījumu priekšroku dos tam, kuram ir augstākā izglītība.

Vērtīgi un noderīgi kontakti – mēdz teikt, ka tieši studiju laikā rodas stiprākās draudzības, taču papildus tam tieši augstskolā iespējams iegūt daudz lietderīgus kontaktus. Šodienas kursabiedri var kļūt par nākotnes sadarbības partneriem, savukārt ar pasniedzējiem būs iespējams sazināties arī pēc absolvēšanas un palūgt profesionālu ieteikumu vai padomu.

Starptautiskās iespējas – augstākā izglītība nozīmē arī plašas mobilitātes iespējas. Lielākā daļa augstskolu piedalās ERASMUS+ apmaiņas programmās, citas īsteno arī divpusējās apmaiņas un dubultā diploma programmas, kas studiju laikā ļauj iegūt starptautisku pieredzi, iepazīt citu kultūru un uzlabot valodu prasmes.

Personības pilnveide – papildus studiju programmu ietvaros piedāvātajiem priekšmetiem studiju laikā iespējams piedalīties dažādās papildus nodarbībās, kas sekmē personības pilnveidi, piemēram, apmeklēt vieslekcijas par dažādām tēmām. Studiju laikā iespējams apgūt arī dažādās prasmes, kas lieti noderēs ikdienā profesijā: laika plānošanu, līderismu, komandas veidošanu, komunikācijas principus, prezentāciju un pašprezentāciju u.tml.

Mentoru padoms un atbalsts – studiju procesa ietvaros studējošajiem nereti ir iespēja saņemt ar pieredzējušu nozaru ekspertu jeb mentoru atbalstu dažādās nozarēs. Tas nozīmē, ka studiju laikā ir iespējams saņemt vērtīgas konsultācijas, kas ārpus studiju vides varētu būt maksas pakalpojums.

Pieredze ar minimālu risku – studējot ir iespēja piedalīties dažādu projektu īstenošanā, pārbaudīt uzņēmēja prasmes biznesa inkubatorā, darboties Studējošo pašpārvaldē u.tml., gūstot pieredzi dažādās nozarēs bez riskēšanas ar nopietniem finansiālajiem ieguldījumiem.

Studentu dzīve – sesijas laiks, dzīve dienesta viesnīcā, studentu ballītes, iesvētības un, protams, krāšņa izlaiduma ceremonija. Tās ir lietas, kas studiju laiku padara spilgtu un emocijām bagātu. Ikviens, kas izbaudījis satraukumu pirms eksāmena vai noslēguma darba aizstāvēšanas, kā arī gandarīts saņēmis diplomu izlaiduma, apliecinās, ka tā dēļ ir vērts studēt.

Studijas ir ceļš uz panākumiem, kas sekmē gan profesionālo, gan personības izaugsmi. Lai iepazītos ar Biznesa augstskolas Turība piedāvātajiem studiju virzieniem un programmām, aicinām ielūkoties www.turiba.lv

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Biznesa augstskolu Turība