foto: LETA
Pabriks: Krievijas pārkāpumu dēļ ASV izstāšanās no Atvērto debesu līguma bija prognozējama
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
2020. gada 22. maijs, 22:34

Pabriks: Krievijas pārkāpumu dēļ ASV izstāšanās no Atvērto debesu līguma bija prognozējama

Jauns.lv / LETA

ASV izstāšanās no Atvērto debesu līguma bija prognozējams lēmums, kas izriet no Krievijas sistemātiski veiktajiem starpvalstu līgumu pārkāpumiem, norādījis aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pabriks paziņojumā presei uzsvēris, ka ASV lēmums nav bijis pārsteigums, jo Aizsardzības ministrija (AM) ir konsultējusies ar ASV kolēģiem, bet Krievija jau vairākkārt ir aicināta rīkoties saskaņā ar līguma noteikumiem, skaidroja ministrijā.

"Pārkāpumi no Austrumu kaimiņvalsts puses pēdējā laikā, diemžēl, nav nekas neierasts - Krievija ir pārkāpusi arī Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līgumu, kā arī vienpusēji apturējusi saistības Līgumā par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā," norāda Pabriks.

Viņš arī uzsvēris, ka neskatoties uz Krievijas veiktajiem pārkāpumiem, Latvija kopā ar sabiedrotajām valstīm ir godprātīgi pildījusi Atvērtā debesu līguma saistības, un ir gatava to darīt arī turpmāk. "Ļoti būtiska ir Krievijas turpmākā rīcība un mēs atkārtoti aicinām kaimiņvalsti rīkoties saskaņā ar līguma noteikumiem. Latvija kopā ar sabiedrotajiem izvērtēs līguma nākotni, lai nodrošinātu tā nosacījumu efektīvu īstenošanu," norādījis ministrs.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Atvērto debesu līguma ar Krieviju, apsūdzot Maskavu līguma nosacījumu pārkāpšanā.

"Krievija līgumu neievēro. Kamēr viņi to neievēros, mēs izstājamies," žurnālistiem pavēstīja Tramps.

1992.gadā parakstītais Atvērto debesu līgums stājās spēkā 2002.gadā un ietver 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā, tostarp ASV un Krieviju. Līguma mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu, lai palielinātu uzticību un nepieļautu jaunas bruņošanās sacensības veidošanos.