foto: LETA
Ārkārtējās situācijas laikā redzama krāpnieku un "naudas mūļu" aktivizēšanās
Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa.
Sabiedrība
2020. gada 19. maijs, 08:58

Ārkārtējās situācijas laikā redzama krāpnieku un "naudas mūļu" aktivizēšanās

Jauns.lv / LETA

 Ārkārtējās situācijas laikā aktivizējas organizētā noziedzība un dažāda veida krāpnieki, lai izmantotu to, ka virknei cilvēku samazinājušies ienākumi, tostarp aktīvāk tiek izmantoti tā saucamie "naudas mūļi", norādījusi Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa minēja, ka, izmantojot ārkārtējās situācijas laikā ieviestās izmaiņas klientu apkalpošanas kārtībā, atkal vairāk redzama tā saucamo "naudas mūļu" darbība. Tie ir cilvēki, kuri citiem uztic savus bankas kontu datus vai arī citu uzdevumā dodas uz bankām, lai veiktu dažādas finanšu operācijas. 

"Parasti šādus kontus izmanto nezināmas izcelsmes naudas plūsmām. Ņemot vērā, ka tā ir ārkārtīgi primitīva darbība, bankām šāda "naudas mūļa" noķeršana ir vienkāršākais, ko izdarīt. Lielākoties šādus "naudas mūļu" pakalpojumus nodrošina organizētā noziedzība, un organizatorus, grupējumu līderus noķert, protams, ir daudz grūtāk nekā šos cilvēkus, kuri ir iedevuši savu bankas kontu detaļas. Viņiem tas savukārt nozīmē sabojātu kredītvēsturi un vairākus nepatīkamus mēnešus, kurus ilgs policijas izmeklēšana. Policijai šādu lietu izmeklēšanā ir ļoti liela pieredze, un mans aicinājums ir: nedariet tā!" sacīja FID priekšniece.  

Viņa arī atzīmēja, ka šādas krīzes vienmēr izmanto organizētā noziedzība. "Gribētos, lai to visi apzinās. Te es varu aizņemties izteicienu no Itālijas kolēģiem "Covid nostra" (Sicīlijas mafijas apzīmējums ir "Cosa nostra" - red.). Ir organizētās noziedzības grupējumi, kuri apzinās, ka cilvēkiem samazinās ienākumi, tādēļ būs mēģinājumi viņus iesaistīt kontrabandā, izmantot kā "naudas mūļus", citām nelegālām darbībām," brīdināja Znotiņa.

Viņa arī atzina, ka iedzīvotāji var iesaistīties šādās noziedzīgās darbībās arī aiz naivuma, nesaprotot, kādi ir patiesie viņu sadarbības partneru nolūki.

FID vadītāja minēja, ka tāpat redzams, ka ir palielinājušās visa veida krāpšanas, kā arī par ļoti nopietnu aktualitāti kļūs maksātnespējas jautājums. Tādēļ šobrīd preventīvi tiek domāts par to, kā nodrošināties, lai negodīgi uzņēmēji vai pakalpojumu sniedzēji maksātnespējas jomā neizmanto šo krīzi.