foto: ZUMAPRESS.com
Individuālās aizsardzības līdzekļu iepirkumos lielākās grūtības ir ar pārdevēju nespēju uzrādīt precēm atbilstošus sertifikātus
Sabiedrība
2020. gada 11. maijs, 21:21

Individuālās aizsardzības līdzekļu iepirkumos lielākās grūtības ir ar pārdevēju nespēju uzrādīt precēm atbilstošus sertifikātus

Jauns.lv / LETA

Aizsardzības ministrija (AM) apstiprina, ka tā ir saskārusies ar lielām grūtībām veikt individuālās aizsardzības līdzekļu iepirkumus, un šīs grūtības pamatā saistītas ar uzņēmumu iespējām nodrošināt atbilstošus sertifikātus, kuri apliecina līdzekļu atbilstību Eiropas standartam.

AM  skaidroja, ka no komersantiem, kuri ir iesnieguši ministrijai savu piedāvājumu, lielākā daļa nevar uzrādīt atbilstošus sertifikātus, kuri apstiprina individuālās aizsardzības līdzekļu kvalitāti. Attiecīgi šobrīd ir izveidojusies situācija, ka atsevišķās nepieciešamo individuālās aizsardzības līdzekļu kategorijās nav neviena komersanta ar atbilstošu sertifikātu dokumentāciju.

Vienlaikus ministrijā norādīja, ka problēmas sagādā arī situācija, ka Latvijā nav nevienas laboratorijas, kura var veikt piedāvāto individuālās aizsardzības līdzekļu produktu kvalitātes un drošības pārbaudes. Savukārt citās Eiropas valstīs pieejamās laboratorijas ir pārslogotas. AM ir noskaidrojusi, ka, nosūtot uz tām individuālās aizsardzības līdzekļus testu veikšanai, atbilde jāgaida divas līdz četras nedēļas.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, AM izskatīšanai rītdienas, 12.maija, valdības sēdē iesniegusi informatīvo ziņojumu par problēmām saistībā ar nepieciešamo individuālās aizsardzības līdzekļu iegādēm un to sertificēšanas jautājumu.

Jau vēstīts - ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre norādīja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīzumā beigties, tāpat līdzīga situācija ir ar atsevišķiem citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem mediķiem.

Viņa arī norādīja, ka tiek strādāts pie risinājuma rašanas šajā situācijā.

"Mēs šobrīd atrodamies ļoti nopietnā situācijā ar individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību veselības aprūpes iestādēm. Krājumi ir kritiski zemi," sacīja ministre.

Īpaši tas attiecoties uz respiratoriem. Pēc pieejamiem datiem ārstniecības iestādēm respiratori ir nodrošināti ar pusotras dienas rezervi.

Tikpat sarežģīta ir situācija ar vienreizlietojamiem halātiem un aizsargkombinezoniem, kuri nelielā krājumā ir slimnīcu rezervēs, bet faktiski tas nozīmē, ka kuru katru brīdi var tikt pārtraukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbs, sacīja Viņķele.

Arī ķirurģisko masku, kuras lieto ne visas ārstniecības personas, bet tieši tie, kas atrodas operāciju zālēs, rezerves pietiekot apmēram divām nedēļām.

Ja būtu pieejams ātrs risinājums individuālo aizsardzības līdzekļu nodrošināšanai mediķiem, tad tāds jau būtu rasts, taču ir jāņem vērā lielā konkurence pasaulē šajā jautājumā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Uz konkurenci pasaulē šajā jautājumā uzmanību vērsa arī Viņķele.

Kariņš norādīja, ka šie līdzekļi būtu iepērkami no Ķīnas, taču tur atsevišķos gadījumos tiek veikta arī krāpšanās ar nepieciešamajiem drošības sertifikātiem. Latvijā nav iespējams pārbaudīt nesertificētus aizsardzības līdzekļus, savukārt uz pārbaudēm laboratorijās citās valstīs būtu jāgaida četras vai vairākas nedēļas, vērsa uzmanību premjers.

Valdības vadītājs norādīja, ka dažkārt vērojama vēlme būt "burta kalpiem" un vērtēt "papīru" atbilstību, lai gan galvenais ir preces atbilstība. Kariņš akcentēja, ka nav pareizi meklēt vainīgos valsts pārvaldē, jo "kā tad ierēdnis var būt vainīgs" pie tā, kas notiek "otrā galā". Ja ir neatbilstība dokumentācijā, tad ar veselo saprātu jākonstatē, vai šī prece ir derīga vai nav, pauda premjers.

Viņa sacītais sasaucās ar veselības ministres norādīto, ka mediķu izmantotos aizsarglīdzekļus iespēju robežās ir pārbaudījuši un par labiem atzinuši Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) speciālisti. Viņķele arī norādīja, ka, ja tiktu īstenota vēlme dokumentos pārbaudīt katra "hieroglifa" atbilstību, tad mediķi paliktu bez aizsarglīdzekļiem. Veselības ministre akcentēja, ka situācijā, kad RSU un RTU profesionāļi šos aizsardzības līdzekļus ir atzinuši par atbilstošiem, tie ir simtreiz labāks risinājums par situāciju, kas iestātos, ja mediķi būtu palikuši bez aizsarglīdzekļiem.

Kariņš norādīja, ka esam ļoti grūtā situācijā un nedrīkstam paralizēt tos valsts pārvaldes cilvēkus, kuri ir atbildīgi par šo līdzekļu sagādi. Viņš šajā kontekstā pauda bažas par "raganu medībām", kuras neatbalsta. Premjers vērsa uzmanību, ka vairākas kravas no Ķīnas jau gandrīz bijušas sarunātas, taču nav tikušas piegādātas, jo atklājušās problēmas Ķīnas pusē.

Valdība iepriekš nolēma, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) turpmāk veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. Savukārt armija sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Publiski pieejamā Aizsardzības ministrija informācija liecina, ka VAMOIC līdz šim noslēdzis līgumus vienreizlietojamo higiēnas masku un respiratoru piegādi, kā arī par respiratoru piegādi. Tāpat noslēgts līgums par vienreizlietojamo medicīnas masku piegādi. Līgumi noslēgti ar Latvijā un Singapūrā reģistrētiem uzņēmumiem.

Tāpat VAMOIC ar vietējiem ražotājiem noslēdzis līgumus par kopumā 182 460 litru dezinfekcijas līdzekļu piegādi valsts iestādēm.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pagājušā nedēļā arī atzina, ka situācija ar iepirkumiem gan Latvijā, gan pasaulē kopumā ir sarežģīta, jo kavējas piegādes.

Ministrs arī piebilda, ka uzņēmēji, kas ieved respiratorus vai aizsargmaskas no Ķīnas, riskē ar ļoti daudz ko, jo bieži tiek prasīta 100% priekšapmaksa, bet vienlaikus Latvijā nav tādas laboratorijas, kuras varētu simtprocentīgi un ļoti īsā laikā pārbadīt iepirkto aizsarglīdzekļu kvalitāti.