foto: PA Images
Covid-19 nopietni uztver puse Latvijas sabiedrības
Sabiedrība
2020. gada 9. maijs, 23:33

Covid-19 nopietni uztver puse Latvijas sabiedrības

Jauns.lv

Par spīti Covid-19 slimības izplatībai un daļā gadījumu arī smagajām sekām, par ļoti bīstamu to uzskata nedaudz vairāk kā puse Latvijas iedzīvotāju. Tā liecina pētījumu centra SKDS aptauja, kas veikta pēc Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta pasūtījuma. Salīdzinoši zemu aptaujātie vērtē arī iespēju pašiem inficēties ar Covid-19, un īpaši izteikta šī drošības sajūta ir jauniešu vidū.

Latvijas Sabiedrisko mediju portāls ziņo, ka no nedaudz vairāk kā 1000 uzrunātajiem iedzīvotājiem 22% atzina, ka kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas ir sajutuši tādus simptomus kā klepus un temperatūra, un vēl nedaudz mazāk – 18% ir arī ienācis prātā, ka viņi varētu būt saslimuši ar Covid-19. Tomēr absolūti lielākajai daļai – vairāk nekā četriem no katriem pieciem aptaujātajiem iedzīvotājiem šādu aizdomu nav bijis.

 Ja no 55 līdz 75 gadiem katrs piektais iedzīvotājs uzskata, ka viņam ir pietiekami liela varbūtība saslimt ar Covid-19, jaunieši – no 18 līdz 24 gadiem, jūtas daudz drošāk.

Tikai katrs desmitais domā, ka ar viņu tas reāli varētu notikt, bet vairāk nekā puse iespēju inficēties vērtēja kā mazu. Sociologs Arnis Kaktiņš atzina – aptauja parāda, ka sabiedrība ir salīdzinoši mierīga.

Jauns.lv jau ziņoja, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti divi jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, liecina Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) apkopotie dati.

Līdz šim Latvijā kopumā veikti 75 571 Covid-19 testi, no tiem 2555 aizvadītajā diennaktī. Līdz šim ar Covid-19 saslimušas 930 personas, no kurām uz 6. maiju izveseļojušās bija 464. Covid-19 Latvijā laupījis dzīvību 18 cilvēkiem.

Pēdējās diennakts laikā slimnīcā ievietots viens pacients ar Covid-19, kamēr kopumā stacionāros ārstējas 29 pacienti - 27 ar vidēji smagu, bet divi ar smagu slimības gaitu.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka kopumā no stacionāra izrakstīti 109 pacienti.