foto: Zane Bitere/LETA
Ģirģens atklāj, ka veselības nozare krīzes aizsegā iepērk lietas, kas primāri nav vajadzīgas
Saeimas deputāts Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens.
Sabiedrība
2020. gada 6. maijs, 12:16

Ģirģens atklāj, ka veselības nozare krīzes aizsegā iepērk lietas, kas primāri nav vajadzīgas

Jauns.lv / LETA

Covid-19 izplatības izraisītās krīzes aizsegā atvieglotā kārtībā veikti iepirkumi par ginekoloģiskajiem krēsliem, skapīšiem un iekārtām, kas nav primārās nepieciešamības lietas, paziņojumā medijiem norāda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atsaucoties uz Publisko izdevumu komisijas sēdi, Ģirģens pauž atbalstu Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) nostājai, ka iepirkumu procedūras nepiemērošana būtu attiecināma tikai uz Covid-19 pandēmijas mazināšanai primāri nepieciešamajām lietām.

Pašlaik ar šiem iepirkumiem iepirktas lietas, par kurām arī veselības nozares eksperti saka, ka tās ir vajadzīgas, bet nav akūti nepieciešamas tieši šajā mirklī pandēmijas mazināšanai, pauž politiķis. Viņš norāda, ka starp tādām var minēt ginekoloģisko un dzemdību krēslu, dažādus skapīšus, laboratoriskas iekārtas un citas lietas.

"Ārkārtējā situācija nevar būt par attaisnojumu, lai šobrīd lāpītu gadiem ilgi pieļautos caurumus veselības jomā un veiktu iepirkumus, apejot ierasto un likumā noteikto publisko konkursu kārtību," akcentē Ģirģens.

Komisijas vadītājs uzsver, ka skaidri jānošķir preces, kas ir vajadzīgas pandēmijas uzliesmojuma ierobežošanai, no lietām, kas jāiepērk, lai sagatavotos nākamajam iespējamajam pandēmijas akūtajam posmam - tām, visticamāk, varot piemērot ierastās publisko iepirkumu procedūras, kas ir daudz caurskatāmākas.

Saeimas komisijas vadītājs rosinās arī daudz pārskatāmāku un detalizētāku Covid-19 pandēmijas ietvaros piešķirtā finansējuma izlietojuma atspoguļošanu vietnē "www.covid19.gov.lv". Politiķis pauž, ka pašlaik tiek publicēti iestāžu noslēgto līgumu priekšmeti un līguma summas bez izlietojuma detalizācijas.

Kā ziņots, pašlaik ārkārtējā situācijā ir noteikta līdz 12.maijam. Valdība vēl lems, kādu daļu no noteiktajiem ierobežojumiem saglabāt arī pēc šī datuma.