foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
Rīdzinieku pārsteidz redzētais: vai tiešām siltajās pavasara dienās nomaļās Rīgas ielas kaisa ar sāli?
Rīdzinieks kādā agrā rītā ievērojis, ka grantētā iela ir nokaisīta ar baltām granulām.
Sabiedrība
2020. gada 22. aprīlis, 17:40

Rīdzinieku pārsteidz redzētais: vai tiešām siltajās pavasara dienās nomaļās Rīgas ielas kaisa ar sāli?

Jauns.lv

Nedēļas sākumā Jauns.lv redakcija e-pastā saņēma kāda rīdzinieka stāstu par notiekošo Bišumuižas apkaimē. Kāda tur esoša grantēta iela, par spīti tam, ka ārā jau labu laiku valda pavasaris, it kā bijusi nokaisīta ar sāli.

“Maza ieliņa nobērta ar sāli? Kādēļ? Vai tiešām mēģina izbērt kilogramus un atrakstīt kilometrus?” aizdomās par resursu un naudas līdzekļu izšķērdēšanu, vaicā e-pasta autors.

Skatu uz brauktuves aculiecinieks fiksējis Ceraukstes ielā, netālu no Dienvidu tilta:

Pielikumā tika iesūtīta arī fotogrāfija, kur tik tiešām ir redzams, ka grantētais ceļš, neskatoties uz to, ka šajās dienās gaisa temperatūra ir krietni plusos, nokaisīts ar sālim līdzīgām granulām.

foto: Aculiecinieka foto
Aculiecinieks redzēto ir sabildējis. Ceraukstes ielā, kur ir grants segums, tiešām, šķiet, izkaisītas sālim līdzīgas granulas.

Rīgas dome skaidro ielu kaisīšanu

Lai mēģinātu noskaidrot, kas tieši atgadījies, vērsāmies pie Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD).

RDSD Direktora biroja Sabiedrisko attiecību vadītājas Ilze Dimante Jauns.lv skaidroja, ka patiesībā ielās izkaisīts speciāls putekļu absorbents.

“Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka, lai novērstu sausā un karstā laika radīto grantēto ielu putēšanu un uzlabotu dzīves kvalitāti pilsētas iedzīvotājiem, Rīgā uzsākta ielu apstrāde ar putekļu absorbentu. Ņemot vērā laika prognozes, darbi uzsākti savlaicīgi, lai grantētās ielas neputētu un ielu tuvumā esošo māju iedzīvotājiem neradītu apgrūtinošus apstākļus,” skaidroja RDSD pārstāve.

Viņa informēja, ka grants ielu brauktuvju apstrādei tiek izmantots putekļu absorbents – kalcija hlorīds (CaCl2).

Atputekļošana tiek veikta, uzirdinot mitru ielas seguma virskārtu un tajā iestrādājot kalcija hlorīda granulas. Tās piesaista gaisa mitrumu un tādējādi būtiski samazinās putekļu izplatīšanās gaisā.

Iestrādātais materiāls līdzsvaro mitruma līmeni tā, ka mitrums paliek ceļa augšējā slānī. Iestrādātā materiāla darbības laiks svārstās no 3-6 mēnešiem un ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, transporta intensitātes, ieklātā materiāla daudzuma uz vienu kvadrātmetru, grants ceļa kvalitātes, laika apstākļiem u.c.

“Kopumā atputekļošanas darbi jau veikti vairāk nekā 30 Rīgas ielās un to posmos, un darbs tiks turpināts arī pārējās grants ielās,” piebilda departamenta pārstāve.