foto: WENN/Vida Press
Transportam naudas nebija: invalīds ar protēzi iet kājām no Rīgas uz Rēzekni
Cilvēkam ar amputētu kāju piešķir 2. vai 3. grupas invaliditāti. Uz 1. grupu var pretendēt tikai sākumā, kamēr adaptējas sabiedrībā.
Sabiedrība
2020. gada 22. aprīlis, 05:11

Transportam naudas nebija: invalīds ar protēzi iet kājām no Rīgas uz Rēzekni

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Kājas amputācijas gadījumā tiek piešķirta 2. vai 3. grupas invaliditāte. Atsevišķos gadījumos 1. grupas invaliditāti piešķir tikai uz laiku, lai cilvēks varētu pierast pie savas jaunās dzīves.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr invaliditātes pabalsts ir visnotaļ niecīgs, lai varētu cilvēcīgi izdzīvot. Par to savā "Facebook" profilā pastāstīja koknesietis Jānis Dzenis, kuram nācās izlīdzēt šādam cilvēkam uz Daugavpils šosejas.

Jānis raksta par pieredzēto: “Sanāca no Aizkraukles līdz Koknesei aizvest vienu stopētāju. Pa ceļam uzzinātais mani šokēja, un tas būs viegli teikts.

Puisis (stopētājs) atvainojās, kad nedroši kāpa mašīnā. Izrādījās, ka vienai kājai ir protēze un viņš ir invalīds. Sākumā domāju, ka dreb no alkohola pārmērīgas lietošanas, bet patiesībā bija pārsalis, jau otro dienu kājām mērojot ceļu līdz Rēzeknei. Neesot naudas, ar ko aizbraukt līdz mājām, izskats neviešot uzticību, tāpēc ar auto stopēšanu neveicoties.

Labi, ka autoostā ļāvuši pārgulēt. Pa ceļam apstājusies Ceļu policijas patruļas mašīna un gribējusi sodīt par stopēšanu, jo gājējiem jāpārvietojas pa pretējo braucamās daļas pusi, bet, uzzinājuši, ka viņš ir invalīds, atvizinājuši līdz Aizkrauklei.

Rēzeknē darba neesot, bet ģimenei nauda jāpelnot, tāpēc devies darba meklējumos līdz Rīgai. Diemžēl invalīdu visur baidoties ņemt darbā. Sieva arī dzirdes invalīde, bet meitai septiņi gadi un jāiet skolā, vajagot naudu drēbēm un citām lietām. Bērnam pabalsts tikai 16 eiro!

Un tagad sākas pats interesantākais. Sākumā bijis 1. grupas invalīds un kaut kādu naudu saņēmis, bet tad iegādājies protēzi, par kuru šobrīd maksā kredītu, un kļuvis 2. grupas invalīds ar attiecīgu invaliditātes pabalstu, jo tagad varot staigāt...?! Es biju šokēts!

Puisim bijušas vadītāja tiesības, bet tagad viss jākārto no jauna, jo protēze ir uz labās kājas, kā arī jāiegādājas īpaši aprīkots auto, bet kur lai tādu naudu ņem? Bijis kādu laiku Īrijā, bet tur slimajai kājai sākušās problēmas. Tā nu dzīvo viņi Latvijas laukos, audzē cūku, vistas, trušus, sieva saimnieko pa dārzu, mežā lasa ogas un sēnes, gatavo ziemai, audzina meitu un cenšas izdzīvot šajā bezcerīgajā situācijā... Iedevu naudu ceļam, lai vismaz līdz mājām kā cilvēks tiek...”

Jānis ir neizpratnē, kāpēc cilvēkam ar amputētu kāju pazemina invaliditātes grupu, jo kāja taču neataugs. Vai tiešām protēzes uzlikšana bija par iemeslu invaliditātes grupas pazemināšanai?

Situācijas skaidrojums

Situāciju "Likumam un Taisnībai" skaidro Māris Andersons, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vadītāja vietnieks:

“Vienas kājas amputācijas dēļ atbilstoši normatīvajam regulējumam personai nosaka 3. vai 2. invaliditātes grupu atkarībā no amputācijas līmeņa. Invaliditāte tiek noteikta bez termiņa.

Pirmo reizi nosakot invaliditāti, invaliditātes grupu var noteikt smagāku, nekā tas paredzēts saskaņā ar kritērijiem, ja ekstremitātes zaudējums noticis relatīvi nesen vai ir pamats uzskatīt, ka persona vēl nav pilnībā adaptējusies jaunajiem apstākļiem. Šādos gadījumos invaliditāti nosaka uz termiņu.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Minimālais invaliditātes pabalsts 1. grupas invalīdam ir 104 eiro, 2. grupas – 96 eiro, 3. grupas – 80 eiro (invaliditātes pensija var būt arī lielāka, jo tā atkarīga no apdrošināšanas stāža). Te jāpiebilst, ka invaliditātes pabalsts/pensija tiek izmaksāts arī strādājošajiem neatkarīgi no viņu izpeļņas.

Labklājības ministrija informē, ka 1. grupa ir “ļoti smaga invaliditāte”, kad darbspēju zudums ir 80–100 procenti; 2. grupa – “smaga invaliditāte”, kad darbspēju zudums ir 60–79 procenti; 3. grupa – “mēreni izteikta invaliditāte”, kad darbspēju zudums ir 25–59 procenti.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar Invaliditātes likumu personām ar 1. un 2. invaliditātes grupu ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportu.

Tā ka konkrētajā gadījumā, iespējams, vīrietis ar amputēto kāju nezināja savas tiesības, un viņš varēja no Rīgas un Rēzekni ar satiksmes autobusu braukt bez maksas. Vēl viena iespēja, ka viņš savu invaliditātes apliecību bija aizmirsis mājās; diemžēl pēc likuma ar protēzes uzrādīšanu nepietiek.