Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jānis Hermanis: Bezdarbs būs krīzes vadības kvalitātes rādītājs
foto: LETA
Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) eksperts Jānis Hermanis
Viedokļi

Jānis Hermanis: Bezdarbs būs krīzes vadības kvalitātes rādītājs

Jauns.lv

„Bezdarbs ir ļoti svarīgs rādītājs, kas būs jāsamazina, un tas arī parādīs krīzes vadības kvalitāti. Ja mēs skatāmies krīzes vadību no veselības stāvokļa, tad tas tiek salīdzinoši labi vadīts - mirušo ir salīdzinoši maz, inficēto salīdzinoši maz, bet tālāk mums būs jāskatās uz bezdarbnieku skaitu, cik lielā mērā mēs viņus integrēsim darba tirgū, cik daudz emigrēs vai neemigrēs. Tas parādīs valsts politikas kvalitāti,” RīgaTV 24 raidījumā „Preses Klubs” par bezdarba krīzi sacīja Jānis Hermanis, LDDK (Latvijas Darba devēju konfederācija) finanšu un nodokļu eksperts.

Jānis Hermanis: Bezdarbs būs krīzes vadības kvalit...

Eksperts arī paskaidroja, ka iepriekšējos gados, kad tika atlaisti 100 vai 1000 darbinieku, pie augošas ekonomikas bija salīdzinoši viegli šos cilvēkus integrēt darba tirgū. Tagad, kad vienlaicīgi ir 15 tūkstoši bezdarbnieku, tas ir milzīgs risks. „Kas notiks tad, kad atvērs robežas?” retoriski jautā Hermanis.

„Daļa bezdarbnieku, iespējams, atgūs savu darbu tajā pašā nozarē, profesijā un, iespējams, pat tajā pašā uzņēmumā. Bet daļai bezdarbnieku būs grūtības un, ja arī būs kāds piedāvājums, viņi vērtēs – līdzšinējais ienākuma līmenis un tas, ko man piedāvā tur. Skaidrs, ka bezdarbniekiem vajag palīdzību, uzturēt viņu ienākumus, jo pelnīt nevar, kamēr ir krīzes situācija. Bet bezdarbs būs jāsamazina jebkurā gadījumā, ” turpina finanšu un nodokļu eksperts.