foto: LETA
Romas katoļu baznīca lūdz Lieldienu dievkalpojumos piedalīties no mājām
Sabiedrība
2020. gada 8. aprīlis, 19:05

Romas katoļu baznīca lūdz Lieldienu dievkalpojumos piedalīties no mājām

Jauns.lv / LETA

Romas katoļu baznīcas bīskapi lūdz Lieldienu dievkalpojumos piedalīties neklātienē un Kristus augšāmcelšanos piedzīvot mājās un ģimenēs, pavēstīja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šajā nedēļā dažādu konfesiju kristieši piemin Kristus ciešanas un nedēļas nogalē svinēs viņa augšāmcelšanās svētkus jeb Lieldienas. Trīs lielās dienas sākas ceturtdienas vakarā, pieminot Kunga pēdējās vakariņas, un noslēdzas ar Lieldienu svinībām, kas katoļu baznīcā ir svarīgākie svētki gadā.

Tomēr šogad, ņemot vērā ārkārtas situāciju un dažādos ierobežojumus, šīs piemiņas dienas un svētki norisināsies citādi, nekā ierasts, tomēr tas nekādā veidā nemazina šo notikumu būtību un nozīmi, uzsvēris Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Viņš norādījis, ka šajā laikā iespējams apzināties, ka svinēt kopīgus dievkalpojumus ar plašu ticīgo klātbūtni ir privilēģija. "To iztrūkums mūs mudinās ar vēl lielāku dedzību piepildīt baznīcu rindas tad, kad tas būs atļauts, bet šajā grūtību brīdī varam arī īpašā veidā būt vienoti ar to valstu iedzīvotājiem, kur pulcēšanās ir liegta," paudis arhibīskaps.

Viņš skaidroja, ka arī 21.gadsimtā ir daudz kristiešu dažādās zemēs, kas tiek vajāti savas ticības dēļ un dievkalpojumus labākajā gadījumā var svinēt slepenībā. "Mūsu situācija ir citāda, šie ierobežojumi ieviesti kopējam labumam, lai pasargātu sabiedrību no vīrusa izplatīšanās iespējām," atzina Stankevičš.

Svētdien Svētās Mises dažādos laikos būs redzamas dažādos sociālo mediju kanālos. Parasti šajā dienā baznīcās tiek svētīts Lieldienu mielasts, tāpēc priesteri, kas svin tiešraidē pārraidītos dievkalpojumus, ir aicināti svētību sniegt attālināti. 

Svētdien, 12.aprīlī, plkst.12 Lieldienu svinību dievkalpojuma tiešraidi no Vatikāna translēs "Radio Marija Latvija". Pēc tā tiks sniegta "Urbi et Orbi" jeb "Pilsētai un pasaulei" svētība, kas būs vērojama arī televīzijas kanālā "LTV1".