foto: LETA
Viņķele: ir pamats prognozēt, ka atkal palielināsim Covid-19 veikto testu skaitu
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Politika
2020. gada 31. marts, 19:31

Viņķele: ir pamats prognozēt, ka atkal palielināsim Covid-19 veikto testu skaitu

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā, ka turpmāk ģimenes ārsti varēs nosūtīt pacientus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 testu veikšanai, kā arī plašāku analīžu veikšanu attiecībā uz veselības aprūpē strādājošajiem, tiek prognozēts, ka turpmāk pieaugs ikdienā veikto testu skaits, pēc valdības sēdes pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Patlaban ikdienā veikto testu skaits ir sarucis par teju pusi. "Testēšana nav piespiedu kārtā un testēt varam tikai tos, kas piekrīt un dodas uz šiem testiem," skaidrojot kritumu, sacīja veselības ministre.

Vienlaikus cilvēku skaits, kuri zvana uz NMPD ir samazinājies, bet mēs šobrīd strādājam ar ģimenes ārstiem, un turpmāk viņi varēs uz testiem nosūtīt cilvēkus ar respiratorām saslimšanām, pēc sava novērtējuma. Tādējādi testu skaits palielināsies, prognozē ministre.

Turpmāk regulārai testēšanai būs jāsūta arī uzņemšanas, intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļās strādājošie, jo tur pacienti ir gan jūtīgāki, gan inficēšanās varētu būt smagāka.

"Sākam testēt arī kritiskās infrastruktūras darbiniekus gan policistus, robežsargus, gan muitniekus," sacīja Viņķele. Tie, kuri iepriekš atgriezās no ārvalstīm ir jau testēti, tādējādi, sekojot citu valstu piemēram, sāksim testēt minētās grupas. Skaidrojot šādu lēmumu politiķe norādīja, ka "jaunās paplašinātās grupas, ko mēs iesakām testēt vēl nav uzņēmušas apgriezienus".

"Latvijas kapacitāte ir no 1200 līdz 1300 testiem dienā," atgādināja veselības ministre.

Jau ziņots, ka Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināts vēl 22 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 398 cilvēki. Iepriekšējā diennaktī veikti 500 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 14 807 Covid-19 testi. 

Patlaban ārstniecības iestādē ir stacionēti 27 Covid-19 pacienti, no viņiem 24 ir ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

Līdz ar to diennakts laikā kopējais saslimušo skaits Latvijā pieaudzis par 6%, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini. Pagājušās nedēļas laikā saslimušo skaita procentuālais pieaugums svārstījies 8-13% robežās, bet vakar sasniedza 8%.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.