Sabiedrība
2020. gada 30. marts, 13:06

Dažu dienu laikā bezdarbnieku skaits pieaudzis vēl par 346

Jauns.lv / LETA

Kopš piektdienas rīta bezdarbnieku skaits pieaudzis vēl par 346, tādējādi martā jauno bez darba palikušo cilvēku skaitam sasniedzot 2903, informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Kopējais bezdarbnieku skaits valstī patlaban sasniedzis 61 150, liecina NVA apkopotie statistikas dati.

Par plānotu kolektīvo darbinieku atlaišanu martā kopumā aģentūrai ziņots no 17 darba devējiem par kopumā 3197 darbiniekiem.

Par atlaišanām ziņojušas transporta un uzglabāšanas, administratīvo un apkalpojošo dienestu, izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumu, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, atkritumu apsaimniekošanas, apstrādes rūpniecības, nekustamo īpašumu tirgus, mākslas, izklaides un atpūtas nozares, kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu sniedzēji un mežsaimniecības nozare.

Aģentūrā patlaban ir reģistrētas 27 607 brīvas vakances, kas ir 694 mazāk nekā ziņots piektdienas rītā.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš.

2020.gada februāra beigās NVA bija reģistrēti kopumā 58 247 bezdarbnieki, bet janvāra beigās - 58 832 bezdarbnieki.

NVA direktore Evita Simsone pirmdienas rītā  intervijā Latvijas Radio sacīja, ka patlaban bezdarbnieku skaita pieaugums ir mērens un par krīzi to vēl nevar nosaukt, taču reālā situācija būs redzama vien aprīļa vidū, kad būs apritējis aptuveni mēnesis kopš jaunā koronavīrusa izplatības dēļ noteiktās ārkārtējās situācijas iestāšanās.

Krīzes skartajiem uzņēmumiem valsts piedāvā trīs atbalsta pasākumus - nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu, paātrinātu pievienotās vērtības nodokļa atmaksu, kā arī dīkstāves kompensācijas.

Līdz 28.martam Valsts ieņēmumu dienests no uzņēmumiem bija saņēmis 498 iesniegumus dīkstāves pabalsta piešķiršanai par 2863 darbiniekiem. Savukārt pabalsts jau piešķirts 25 darba devējiem par to 127 darbiniekiem. Pabalsti piešķirti par kopējo summu 30 445,17 eiro. Pabalstu līdz 70% no algas, bet ne vairāk kā 700 eiro izmaksā darba ņēmējam.