Ejot dabā, jāizvairās no drūzmas
foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Purezera taka Alojas novadā ir viens no mazāk zināmiem dabas maršrutiem.
Sabiedrība

Ejot dabā, jāizvairās no drūzmas

Kas Jauns Avīze

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina šajā laikā izvēlēties mazāk populārus apskates objektus.

Ejot dabā, jāizvairās no drūzmas...

“Patlaban, kad ārkārtējās situācijas laikā ieteikts izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas un pašizolēties, liels skaits iedzīvotāju dodas dabā. Līdz ar to populārākās dabas takas un apskates objekti ir tik ļaužu pārpilni, ka pat uz meža takas ievērot ieteikto divu metru distanci nav iespējams,” teic DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

DAP aicina izvairīties apmeklēt Lielā Ķemeru tīreļa laipu un Kaņiera niedrāju laipu Ķemeru Nacionālajā parkā. Ļaužu pārpildītas bijušas arī takas Gūtmaņalas apkārtnē Siguldā un Cenu tīrelī.

“Tā vietā iesakām apmeklēt dažādus mazāk zināmus objektus, un tos iespējams atrast un maršrutus plānot aplikācijā Dabas tūrisms,” rosina Rēna.

Pavasarīgas ainavas patlaban vērojamas Abavas senlejā un Talsu paugurainē, savvaļas zirgu dzīvi iespējams apskatīt Papes dabas parka ezera takā un skatu tornī.

Ja vilina purvi, var doties uz Purezera un Niedrāju-Pilkas purva taku Ziemeļvidzemē. Gaujas Nacionālajā parkā var doties pastaigā pa Amatas ģeotaku, Latgalē var iepazīt Rāznas plašumus.

Ķemeru Nacionālajā parkā netraucētai pastaigai dabā pašlaik DAP iesaka izvēlēties pastaigu maršrutu Gar Zaļo kāpu vai kādu no velomaršrutiem Smārdes un Valguma ezera apkārtnē.

Lietotne Dabas tūrisms sniedz iespēju īsā laikā saplānot dienu pastaigai vai izbraucienam dabā, tajā ir vairāk nekā 400 dažādu galamērķu – gan takas, gan skatu vietas un torņi visā Latvijā. Tās saturs ir sakārtots vairāk nekā 20 kategorijās, kas ļauj ērti izvēlēties sev piemērotāko veidu ceļošanai dabā.

Rēna atgādina Veselības ministrijas galvenā speciālista infektoloģijā Ugas Dumpja teikto, ka karantīna nenozīmē pilnīgu neiziešanu no mājas. Pašizolācija nozīmē, ka cilvēks var iziet ārā, bet nedrīkst kontaktēties ar citiem tuvāk par diviem metriem, jāizvairās pieskarties durvju rokturiem, lifta pogām un citām virsmām.