foto: Ieva Leiniša/LETA
Bijušais finanšu ministrs uzskata, ka valsts rīcība Covid-19 krīzes mazināšanā ir adekvāta
Vilks uzsvēra, ka viņam esot mierīgs prāts par Latviju, un viņš tic, ka Latvija šo krīzi pārvarēs.
Viedokļi
2020. gada 23. marts, 14:21

Bijušais finanšu ministrs uzskata, ka valsts rīcība Covid-19 krīzes mazināšanā ir adekvāta

Jauns.lv / LETA

Valsts rīcība jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radītās krīzes mazināšanā ir adekvāta, pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina bijušais finanšu ministrs Andris Vilks, kurš pēdējos piecus gadus strādā Eiropas Investīciju bankā (EIB).

Vilks uzsvēra, ka viņam esot mierīgs prāts par Latviju, un viņš tic, ka Latvija šo krīzi pārvarēs. Vienlaikus eksperts piebilda, ka patlaban ir daudz nezināmo, jo Covid-19 ir radījis "simetrisku šoku" pilnīgi visās jomās - ne tikai ekonomikā, bet arī politikā.

"Situācija Latvijā ir labvēlīga, bet galvenais ir saglabāt darba vietas. Valdības izstrādātais atbalsts uzņēmējiem ir adekvāts, bet ir skaidrs, ka būs jāveic grozījumi budžetā, būs jāaizmirst par fiskālo disciplīnu, jo šī ir ārkārtējā situācija. Maksimāli daudz jādod pilnvaru valdībai, jo Saeima ir paralizēta. Turklāt valdībai jāsadarbojas ar sociālajiem partneriem. Jārīkojas ir maksimāli ātri, bet Latvijas ātrums [cīņai ar Covid-19 krīzi] ir adekvāts, turpretī Igaunija un Lietuva ir pieļāvušas lielākas kļūdas," vērtēja Vilks.

"Man ir mazākas bažas par Latviju, jo esam izgājuši cauri krīzēm. Arī tagad valsts labi tiek galā, bet mani satrauc tas, kā izskatīsies finanšu pasaule, ģeogrāfiskās robežas. Patlaban Covid-19 ir aisberga redzamā daļa, bet ir daudz nezināmo, piemēram, lielvaru ambīcijas pēc krīzes, kas notiks ar Eiropas Savienību (ES), kādi būs valstu parādi, kurš par to maksās," klāstīja bijušais finanšu ministrs.

Vilka ieskatā, liela nozīme būs ES valstu vienotai pieejai cīņā ar krīzes seku likvidēšanu. Tāpat viņš uzsvēra, ka šī krīze pierāda, cik svarīgs bija Latvijas lēmums ieviest eiro, jo gadījumā, ja Latvijas oficiālā valūta būtu lats, šajā krīzē varētu sagaidīt dažādas spekulācijas.