foto: Daugavpils pilsētas dome
Koronavīruss Latgalē: Daugavpils gatavojas svētkiem, Latgales katoļi lūdzas feisbukā
Latvijas otra lielākā pilsēta – Daugavpils savu optimismu apliecina, ietērpjoties Lieldienu svētku rotā.
Novadu ziņas
2020. gada 27. marts, 06:05

Koronavīruss Latgalē: Daugavpils gatavojas svētkiem, Latgales katoļi lūdzas feisbukā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Koronavīrusa krīze būtiski izmainījusi arī latgaliešu ikdienu. Daugavpilieši pārstāj braukāt ar tramvajiem, bet neatsakās no Lieldienu svētku rotām. Durvis vērusi arī Latvijas katoļu svētvieta – Aglonas bazilika, kas aicina saglabāt mieru un dievkalpojumus vērot internetā.

Daugavpils gatavojas “ārkārtējām” Lieldienām

Daugavpils gatavojas “ārkārtējām” Lieldienām

Neskatoties uz to, ka šogad Lieldienas svinēsim koronavīrusa izraisītās izolācijas apstākļos, Daugavpils mākslinieki ir optimistiski noskaņoti un jau gatavo pilsētas ...

gallery icon
16

Neskatoties uz to, ka šogad Lieldienas svinēsim koronavīrusa izraisītās izolācijas apstākļos un nenotiks ne lielie dievkalpojumi, ne masveida šūpošanās un olu ripināšana, Daugavpils mākslinieki ir optimistiski noskaņoti un jau gatavo pilsētas Lieldienu svētku rotu. Vērīgākie un aktīvākie pilsētnieki jau ir pamanījuši spilgtos olu dekorus Rīgas ielā. Tās ir iepriekšējos gados krāsotās olas. Šogad publiskas olu krāsošanas akcijas gan nebūs, bet mākslinieki strādās pie Vienības laukuma izrotāšanas, ziņo Daugavpils novada dome. Daugavpils galvenā māksliniece Ingūna Levša atklāj, ka Vienības laukumā būs no dabas materiāliem pīta lielā ola, izrotāta ligzda un citi dekori. “Šie rotājumi noteikti sniegs gaišumu, svētku prieku un ticību labajam,” informē Daugavpils domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Tūkstošiem daugavpiliešu nedēļas laikā atteikušies no sabiedriskā transporta

Tomēr pilsētnieki no attālākām priekšpilsētām diez ko nesteidz aplūkot svētku rotu, vismaz ne ar sabiedrisko transportu. “Daugavpils satiksme” aprēķinājusi, ka pirmās ārkārtējās situācijas nedēļas laikā strauji krities sabiedriskā transporta pasažieru skaits.

foto: Daugavpils satiksme
Nedēļas laikā būtiski samazinājies pasažieru skaits Daugavpils sabiedriskajā transportā.

Ja krīzei iesākoties pilsētas tramvaji un autobusi dienā pārvadāja 21 457 pasažierus, tad šīs nedēļas sākumā vien nedaudz vairāk par 7500. Visvairāk pasažieru skaits sarucis tramvajos – no 9463 nedēļas sākumā līdz 2860 nedēļas nogalē. Uzskata, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ vairums cilvēku palikuši mājās nevis braukājuši apkārt bijis tas, ka tika nolemts ārkārtas situācijas laikā atcelt visas sabiedriskajā transportā pienākošās atlaides pensionāriem un skolēniem: skolēniem nav ko vazāties apkārt, jo uz skolu nav jāiet – notiek attālinātas mācības; bet vecākā gadagājuma cilvēkiem veselības dēļ labāk palikt mājās, nepieciešamības gadījumā aizejot vien līdz piemājas bodei. Atlaides sabiedriskajā transportā saglabātas tikai bērnudārzniekiem un invalīdiem.

Latgales katoļiem svētdienās dievkalpojumus piedāvā ik pēc pusstundas

foto: Ivars Soikāns/LETA
Katoļu dievkalpojumi un lūgšanas no Latvijas baznīcām interneta un radio tiešraidēs notiek teju nepārtraukti, protams, izņemot naktis.

Kā zināms, Latgalē ir vislielākais katoļticīgo skaits un tagad tūkstošiem ticīgo vairs nav iespējams doties uz Svētajām Misēm. Latvijas katoļu Baznīca laikam ir visoperatīvāk pielāgojusies krīzes apstākļiem un praktiski nepārtraukti piedāvā dievkalpojumu radio un interneta translācijas. Dievkalpojumus un lūgšanas katru dienu raida ne tikai radio “Marija Latvija” un Latgales radio, bet arī interneta platformas. Piemēram, pagājušajā svētdienā, 22. martā “Facebook” kanālā “Katolis.TV” svētdienas dievkalpojumus varēja vērot pat vienlaicīgi no vairākām baznīcām – Jelgavas, Saldus, Rīgas, Siguldas un Daugavpils, un ne tikai latviski, bet arī krievu un poļu valodā. Tāpat arī darbdienās tiek pārraidītas lūgšanas un Svētās Mises.

Daugavpils Jēzus Sirds Romas katoļu draudzes priesteris Dmitrijs Artjomovs teic, ka gan priesteri, gan draudzes locekļi nopietni uztver situāciju valstī: “Ņemot vērā to, ka bīskaps mums skaidri pateicis un arī izsūtījis e-pastu katram priesterim par to, ka Svētās Mises, dievkalpojumi publiski ar tautas piedalīšanos notikt nevar, tas neatceļ priestera pienākumu priesterim celebrēt Svēto Misi. Vienīgā lieta ir tāda, ka baznīcas durvis ir ciet un visi ticīgie ir brīdināti, ka nav jāiet uz baznīcu. Dievkalpojumi notiek, taču tajos piedalās tikai priesteris”.

Latvijas katoļu galvenās svētvietas – Aglonas bazilikas mājaslapā teikts: “Aicinām saglabāt mieru un neļauties nepamatotai panikai! Sastopoties ar izaicinājumiem sabiedrībā, kristieši ir aicināti nest mieru, cerības, rūpes par līdzcilvēkiem, kā arī sniegt liecību, nezaudējot paļāvību uz Dievu un reizē racionāli pieejot dažādām problēmsituācijām”.