foto: LETA
CVK priekšsēdētāja: iespējamā nepieciešamība pārcelt Rīgas domes vēlēšanas jāvērtē Saeimai vai valdībai
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.
Politika
2020. gada 13. marts, 14:00

CVK priekšsēdētāja: iespējamā nepieciešamība pārcelt Rīgas domes vēlēšanas jāvērtē Saeimai vai valdībai

Jauns.lv / LETA

Nepieciešamības gadījumā lēmums par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu pārcelšanu Covid-19 draudu dēļ būtu jāpieņem Saeimai vai Ministru kabinetam (MK), informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

CVK vadītāja skaidroja, ka pašlaik no epidemiologiem nav saņemts aicinājums pārcelt 25.aprīlī paredzētās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, bet vēlēšanu komisija turpinās uzklausīt epidemiologu sniegto informāciju par situācijas izmaiņām.

CVK pati rosinātu vēlēšanu pārcelšanu tādā gadījumā, ja būtu konstatēta pietiekoši liela skaita vēlēšanu iecirkņu darbinieku saslimšana, vai arī ja pietiekoši liels skaits darbinieku atteiktos no dalības vēlēšanu organizēšanā, skaidroja Bērziņa. Šādos gadījumos CVK arī celtu trauksmi, ka praktiski nav iespējams sarīkot vēlēšanas, bet pašlaik neviena no šīm situācijām nav iestājusies, norādīja CVK vadītāja.

Covid-19 dēļ pašlaik ārkārtējā situācija Latvijā ir noteikta līdz 14.aprīlim, bet gadījumā, ja rastos nepieciešamība to pagarināt, tad sagaidāms, ka Ministru kabinets savā lēmumā arī norādītu, kā CVK rīkoties attiecībā uz 25.aprīlī paredzēto vēlēšanu organizēšanu, skaidroja Bērziņa.

CVK vadītāja norādīja, ka vēlēšanu komisija pašlaik gatavojas vēlēšanu organizēšanai atbilstoši spēkā esošam likumam, par kura mainīšanu nepieciešamības gadījumā var lemt Saeima.

Kā ziņots, valdošajā koalīcijā ir izskanējis viedoklis, ka pašlaik noteikto ierobežojumu dēļ varētu lemt arī par ārkārtas vēlēšanu atcelšanu.

Saeima gada sākumā atlaida Rīgas domi. Kā ārkārtas vēlēšanu datums noteikts 25.aprīlis.

Jau vēstīts, ka Saeima šodien atbalstīja jau spēkā esošo valdības lēmumu līdz 14.aprīlim izsludināt ārkārtējo situāciju, ar kuru noteikti ierobežojumi nolūkā ierobežot saslimšanas gadījumus ar Covid-19.